Iraks olja i fokus på föreläsning

Det krigshärjade Irak har enorma oljetillgångar som måste börja exploateras om världens produktion av olja inte ska minska. Frågan är vem som har rätten till oljan. I går besökte Iraks tidigare oljeminister Isaam A.R al-Chalabi Uppsala universitet, och han tvekade inte om svaret.

Kjell Aleklett Dr och Isaam A.R. al-Chalabi.

Kjell Aleklett Dr och Isaam A.R. al-Chalabi.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-11-12 19:57
- Ockupationen av Irak handlar bara om olja, det säger till och med män som Alan Greenspan och Colin Powell. Men oljeinkomsterna måste stanna i Irak och delas mellan landets provinser, sade Isaam A.R al-Chalabi, som förutom att ha varit oljeminister också varit ordförande i Iraks nationella oljeföretag, INOC.
Sedan Iraks invasion av Kuwait, då han entledigades från sitt ministeruppdrag, har han levt utanför sitt hemland.
Under sin förläsning för en välfylld aula på Ångströmlaboratoriet beskrev han Iraks och oljeutvinningens historia, de två hör intimt samman. Efter första världskriget ritades kartan i regionen om av de segrande engelsmännen och fransmännen. Senare bestämdes att oljetillgångarna skulle delas lika mellan de två, samt Nederländerna och USA. Men under 60- och 70-talen nationaliserades all oljeutvinning i två steg av Iraks regering, och utländska intressenter stängdes ute.
- Men de hävdade att Irakiska staten stulit oljan ifrån dem, säger Isaam A.R al-Chalabi.

I dag ligger stora delar av oljeproduktionen nere, på grund av krig och våld i landet. Men relativt snabbt skulle produktionen kunna komma upp på en hög nivå, med de fält som redan finns. Dessutom finns områden med mycket stora mängder olja som ännu inte börjat utvinnas, flera av dem tillhör världens absolut största reserver.
Frågan är nu vem som ska ansvara för den framtida utvinningen, om det ska ske helt i Iraks egen regi, eller om rättigheterna ska gå till de internationella oljebolagen, mot en avgift till den Irakiska staten. Den senare vägen har exempelvis Norge valt, men den bör Irak inte gå, menar Isaam A.R al-Chalabi.
- Det vore katastrof. Irak ska själva vara ansvarig för att producera och tjäna pengar, men kan behöva betala internationella serviceföretag som kan hjälpa till med kunskap och resurser. Irak skulle i dag kunna producera 4 miljoner fat olja om dagen, men för att tanka en bil med bensin kan man få köa ett dygn, säger Isaam A.R al-Chalabi.
Med under föreläsningen var även Uppsalaprofessorn Kjell Aleklett, som med sina modeller för att beräkna världens oljetillgångar blivit ett välkänt namn världen över. Enligt hans forskargrupps beräkningar kommer oljan att sina snabbare än många tror, och sett i det ljuset kommer de outnyttjade tillgångarna i Irak bli mycket viktiga för världens ekonomi och välfärd framgent.
- Lösningar för Irak måste hittas och människorna där måste kunna få nytta av de förmögenheter deras land besitter, säger Kjell Aleklett, som avlutade med att fråga Isaam A.R al-Chalabi om ett recept för fred i Irak.
_- Jag har inget, blev det korta svaret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!