Irakier i Uppsala avvisades
De flesta av de Uppsalairakier som väntat på besked från Migrationsverket har nu fått svar på sin ansökan om uppehållstillstånd. Majoriteten har fått avslag.- Jag är besviken, säger Ali Lutfi, en av dem som inte beviljats asyl.
- I Uppsala har vi inga större problem. Vi har i stort sett klarat vårt mål att avgöra alla irakiska ärenden till midsommar, förutom i enskilda fall.
Sedan Saddamregimens fall beviljas allt färre irakier uppehållstillstånd i Sverige. Första halvåret i år fick 129 av 1903 asylsökande irakier stanna.
- Det kan jämföras med för två år sedan, när så gott som alla irakier fick uppehållstillstånd, säger Marie Andersson, informatör på Migrationsverket i Norrköping.
Ali Lutfi, 27-årig läkare från oljestaden Kirkuk, är en av de irakier boende i Uppsala som nyligen fått avslag från Migrationsverket. Han är besviken över beskedet, och berättar om sina släktingar i Kirkuk som nu planerar att lämna Irak för att undslippa det dagliga våldet och dödsskjutningarna mellan Saddamanhängare och USA-vänliga grupper.
- Situationen i landet är bättre än när Saddam styrde, det är en demokrati i dag, men ett kaosartat tillstånd med brottslighet och våld råder, säger Ali Lutfi.
Han ska överklaga Migrationsverkets beslut till Utlänningsnämnden, men är medveten om att hans chanser att få uppehållstillstånd i Sverige är små.¨
Irak anses stabilare
När Saddam Hussein försvann från makten försvann också asylskälet för de många irakier som flytt regimen. Situationen i Irak har förändrats och anses av Migrationsverket vara stabilare i dag. Men landet är stort och heterogent. Medan de kurdstyrda regionerna i norra Irak av Migrationsverket bedöms som säkra nog för att asylsökande ska kunna återvända, anses situationen i Bagdad vara mer osäker.
Migrationsverket uttalar sig dock inte generellt om de olika delarna av landet.
- Alla asylprövningar görs utifrån den enskilda individens fall, betonar Marie Andersson.
För de tusentals irakier som fått eller kommer att få avslag på sin asylansökan väntar dock inte tvångsavvisning.
- Dels motsätter sig FN att irakier tvångsavvisas, dels saknar vi praktiska möjligheter att sätta dem på ett flyg till Bagdad, säger Marie Andersson.
Men att stanna i Sverige utan uppehållstillstånd är inte en lösning för Ali Lutfi. Utan uppehållstillstånd får han inte utöva sitt läkaryrke.
- Det känns ganska hopplöst, men jag vill ändå försöka, säger han om sin överklagan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!