IP-Only installerade undermålig fiber

I tre månader var det stopp i internetuppkopplingen, för Gunnar Westergren i Sunnersta. Felet visade sig bero på en felaktig installation av IP-Only.

Gunnar Westermark var utan internetuppkoppling i tre månader på grund av fel som begicks när fiberkabeln installerades. Någon tillfällig uppkoppling erbjöds inte, trots att kopplingsskåket står vid tomtgränsen, några få meter från huset.

Gunnar Westermark var utan internetuppkoppling i tre månader på grund av fel som begicks när fiberkabeln installerades. Någon tillfällig uppkoppling erbjöds inte, trots att kopplingsskåket står vid tomtgränsen, några få meter från huset.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2019-05-10 07:00

– Jag är orolig att det kommer att bli avbrott igen. Här ser man att fibern är alldeles för hårt bockad och röret går inte tillräckligt djupt, säger Gunnar Westergren, och visar hur det ser ut där han lyft på plattorna där fiberanslutningen går in i huset.

Problemen började i januari när både tv- och internetuppkopplingen slutade fungera. Han anmälde felet till internetleverantören som konstaterade att felet låg i IP-Onlys nät. De meddelade att de inte kunde laga fibern medan det var tjäle i marken, vilket gjorde att det dröjde ända till mitten av april innan felet lagades.

När reparatören väl var på plats kunde de konstatera att felet berodde på att det saknades en tätning där fiberkabeln gick in i huset. Det innebär att fuktig luft kommit in i röret där fukten konstaterat och sedan frusit, vilket ledde till att själva fibern gick av.

Enligt de anvisningar som IP-Only säger sig följa är minsta fyllningshöjd ovanpå fiberröret 30 centimeter på tomtmark intill bostadshus.

Niklas Karnhill, presschef på IP-Only, säger att företaget kräver rättelse av sina underleverantörer om de gjort fel.

– De som slarvat måste göra om och göra rätt, utan undantag, säger han.

Varför har fiberkabeln till Gunnar Westergren inte dragits om när den uppenbarligen inte uppfyller era egna regler?

– Du får mejla frågorna så återkommer jag till dig, säger Niklas Karnhill och avbryter intervjun.

Någon mer intervju med någon företrädare för IP-Only får vi inte, trots upprepade försök. De mejlsvar Niklas Karnhill skickat ger endast undvikande svar:

"Då kunden grävde upp den delen vid fastigheten själv kommer vi nu att utreda detta ytterligare och självklart kommer vi åtgärda eventuellt fel som gjorts av entreprenören."

UNT frågar också om varför Gunnar Westergren inte erbjöds någon tillfällig lösning för sin internetförbindelse under det tre månader långa avbrottet. Kopplingsskåpet står i det här fallet precis utanför tomtgränsen. Men Niklas Karnhill hänvisar då bara till det företag som levererar själva abonnemanget, i det här fallet Bahnhof.

Bahnhofs vd Jon Karlung säger i sin tur att de inte har några befogenheter att koppla in något i IP-Onlys nät, där de endast hyr kapacitet.

Det finns fler vittnesmål om att fiberdragningarna inte uppfyller branschrekommendationerna. En person som är anställd på Uppsala Vatten berättar att det händer att de gräver av fiberkablar som lagts alldeles för ytligt. Väl medvetna om att installationen är undermålig ser IP-Only till att laga kabeln utan att kräva någon ersättning av den som grävt av den. Att låta underentreprenören göra om installationen, som IP-Only hävdar att man gör, har det aldrig varit fråga om.

– Jag tror att det gått för fort när alla skulle ha fiber och nätägarna, däribland IP-Only, har inte hunnit kontrollera sina entreprenörer. Ibland blev det bra, ibland blev det inte så bra. Grävs något sönder lagar de och håller tyst, berättar personen från Uppsala Vatten som vill vara anonym, med hänvisning till att frågan är känslig.

Han berättar att han varit med om att fiberkablar ligger ovanpå marken. Ett ökänt ställe är i Eriksberg, där fiberkablarna frästs ner mitt i gatan alldeles under asfalten.

– Om vi behöver laga något akut där under vintern måste vi tina marken med kol. Då kan kabeln smälta ihop när det ligger så grunt. Risken är också stor att den går av när vi ska bräcka asfalten.

LÄS MER: Fibern drogs över brunnslocket

Minst 30 centimeters djup

Robust Fiber är ett koncept inom branschen som tagits fram för att ge vägledning hur fiberkablar ska förläggas för att ge driftssäkra nät.

Här finns anvisningar om olika metoder för fiberförläggning och det minsta djup som fiberrören ska läggas på samt hur fiberkablar ska märkas, skarvas och anslutas till hus.

Minsta fyllnadshöjd ovanför fiberröret är 30 centimeter på tomtmark intill bostadshus och 45 centimeter under körbana.

Bakom Robust Fiber står: Post- och telestyrelsen, Bredbandsforum, EkoT Konsult, Eltel Networks Infranet, We Consulting, Utsikt Bredband,

Edugrade, STF Ingenjörsutbildning AB, IP-Only, Jordbruksverket, Skanova (Telias kabelbolag), Stadsnätsföreningen, Sveriges Kommuner och Landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!