Investering som ''hobby'' ger god avkastning
Decembersolens bleka sken silar ned över Mälaren. Från det nybyggda huset på Aspö söder om Enköping blickar Bengt Carlsson ut över fjärdarna. Efter många år inom näringslivet har han etablerat sig som investor. En "hobby" som givit god avkastning.
Bengt Carlsson har lyckats med sina investeringar. Nu spanar han efter nya objekt.
Foto: Pelle Johansson
Bengt Carlsson vänder sig dock mot uttrycket.
—Det myntades i London när ett antal affärsmän räddade några teatrar från att gå under. De satsade ideellt och fick knappast något tillbaka. Dagens investorer är inga änglar. De ska ha god avkastning på sina pengar, säger han.
Själv har han aldrig "änglat" utan krasst investerat i företag för att förränta sitt kapital. Undantaget är en räddningsaktion för idrottsklubben ESK i Enköping år 2002. Då tog han över som ordförande när ekonomin sviktade. Personligen tjänade han inget.
—Man måste ha råd att vara ordförande i ett allsvenskt fotbollslag, skrattar han.
Flera ledande positioner
Hans egen spelplan har alltid varit företagsvärlden. Under en lång följd av år har haft ledande positioner inom Asea, Electrolux och i flera omgångar för Bahco ventilation i Enköping. Han har varit stationerad på olika platser både i Sverige och utomlands. Vid 53 års ålder tog han "pension". Med kapitalet från en pensionsförsäkring som grundplåt inledde han sin nya karriär som investor. Det var 1992. Sedan dess har han satsat pengar i sex företag i Mellansverige: Tennab Maskin, Exos Ventilation, Pelikan produkter, Poltec Information System, GIS Fokus AB och Lynsom Maskin. Samtliga har givit honom god utdelning.
—Just nu tittat jag på ett par nya bolag som jag kanske går in i. Vi får se hur det blir, jag är ju 66 år och man måste lägga ned mycket tid på varje investering, säger han.
Oftast män
Investorerna är oftast män mellan 55 och 70. De har tjänat gott om pengar inom näringslivet, ett kapital som de vill göra något med.
—Man måste ha ett par miljoner att satsa. Pengar som man kan avvara utan att äventyra sin egen ekonomi, och man måste kunna ta en smäll. Den som grämer sig ska inte gå in som investor. Jag satsar sällan under en halv miljon kronor, säger Bengt Carlsson.
Investorerna arbetar oftast i grupp eller nätverk. Bengt Carlsson är medlem i ett Uppländskt sådant med ett 20-tal medlemmar. I olika konstellationer går de in i onoterade bolag som är i behov av hjälp för att expandera.
—Förutom kapital tillför vi affärsmannaskap och affärsutveckling. Efter trettio års arbete inom stora företag så har jag samlat på mig kunskap och erfarenhet som ofta saknas i nystartade bolag, säger han.
UNT: Hur hittar du rätt?
—Man får tips från kompanjoner, en gång rekommenderade en bank mig att gå in. Jag har hållit mig till de branscher jag har kunskap om. Exos Ventilation i Enköping startade vi från grunden. Kompetens och idéer fanns på plats så det vara bara att köra i gång. Jag har nog tittat på tre gånger så många företag som jag investerat i, säger Bengt Carlsson.
Krav på inflytande
Med investorernas pengar följer krav på inflytande. Det kan vara känsligt för dem som grundat bolaget. Bengt Carlsson är därför noga med att analysera klimatet. Går det att samarbeta och komma överens? I sista hand får magkänslan avgöra. Får han till "rätt team" så går han in.
—Det är ständiga spänningar mellan grundaren och de nya ägarna. Många bolag har stupat på grund av konflikter så det är viktigt att ha respekt för grundaren så att han eller hon inte känner att kontrollen går förlorad och tappar intresset. Det är ju dom som kan själva produkten, säger han.
Ledningen av bolaget måste präglas av öppenhet. Oftast görs ett aktieägaravtal upp, en plan för bolagets utveckling. Planen löper alltid på fem år. Målet är snabb expansion. Efter det ska bolaget säljas vidare och investorerna kan skörda frukten av sitt arbete.
UNT: Hur mycket pengar har du tjänat?
-Jag kan säga att jag har det gott ställt. Jag tar ut ungefär en miljon i årslön utöver övriga tillgångar. Jag äter, dricker och reser som jag vill...
Och så är det den personlig tillfredsställelsen med att ta ett projekt i hamn.
—Passar jag att göra det? Har jag en chans att klara det med min kunskap och mitt sätt att vara? Ock sedan kicken att se en verksamhet utvecklas och att lyckas. Det är nästan som en hobby för mig, säger Bengt Carlsson.
FAKTA
Namn: Bengt Carlsson
Född: 1939
Bor: Lägenhet i Enköping, bygger nytt på Aspö norr om Strängnäs.
Familj: Hustrun Birgitta och två hundar. Vuxna barn.
Intresse: Jakt och vin, slalom. Är ordförande i vinsällskapet Munskänkarna i Enköping.
Bästa investering: "Mitt första företag Tennab Maskin som utvecklades till en marknadsledare. Jag kunde sälja det helt skuldfri".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!