Investerare vågar inte satsa i ny energiteknik

Sverige måste ha en mer långsiktig energi- och miljöpolitik för att klara de nya hårda miljökrav som EU ställer. I dag vågar inte svenska investerare satsa pengar i ny teknik som sol-, våg- och vindkraft. Det anser Svenskt Näringslivs nye ordförande Signhild Arnegård Hansen.

Signhild Arnegård Hansen på besök hos företaget Scandinavian biogas i Uppsala och vd Erik Danielsson.

Signhild Arnegård Hansen på besök hos företaget Scandinavian biogas i Uppsala och vd Erik Danielsson.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-01-30 16:29
Miljön har seglat upp som en av Svenskt Näringslivs huvudfrågor vid sidan om reformerad arbetsrätt, skattelättnader och avreglering. Under onsdagen besökte Signhild Arnegård Hansen två av Uppsalas nya miljöföretag, Seabased som utvecklar teknik för att skapa energi ut vågkraft och Scandinavian Biogas som utvinner biogas ur avfall från reningsverk.
- Jag tror det finns stora möjligheter för svensk miljöteknik och Uppsala är en region med många utvecklingsbolag. Det som slår mig med just Seabased är att det finns så lite intresse från svenska investerare att satsa pengar i bolaget. Det är ett problem, säger hon.

En anledning ser hon i den svenska energi- och miljöpolitiken.
- Den är för kortsiktig. Vi måste få mer långsiktiga spelregler både när det gäller energiskatter och miljötillstånd. I dag kan tillståndsprocessen för en anläggning för ny vatten- eller vindkraft ta flera år. Det gör att investerare tvekar, säger Signhild Arnegård Hansen.
EU:s nya miljökrav på Sverige är bland de hårdaste i unionen. Utsläppen av koldioxid måste minska med 17 procent till år 2020 och andelen förnyelsebar energi öka från dagens 40 till 49 procent. Det anser Signhild Arnegård Hansen är för högt.
- Det blir tufft för svenskt industri. De krav vi nu har kommer att påverka sysselsättningen. Problemet är att de ska uppfyllas på så kort tid. Att göra nödvändiga investeringar och utveckla ny miljövänlig teknik tar lång tid.

Hon skulle hellre se att Sverige fick satsa sina miljöpengar där de gör bättre nytta, i Indien, Kina eller andra länder med låga miljöinvesteringar och stora utsläpp av koldioxid.
- Vi ligger själva bäst till i världen och har gjort stora effektiviseringar och utsläppsminskningar. Mellan åren 1995 till 2005 ökade den svenska industrins energiförbrukning med fem procent, samtidigt som produktionen ökade med 76 procent. Att fortsätta effektiviseringarna från den nivån kostar oss väldigt mycket, säger Signhild Arnegård Hansen.
Det innebär dock inte att Sverige ska slå av på takten.

Investeringar i forskning, utveckling och utbildning är viktigt för att klara den internationella konkurrensen och utvecklingsbolag som Seabased och Scandinavian Biogas har en given plats i den processen.
- De har definitivt en roll att spela. Vi måste titta på många olika alternativ för att klara en miljövänlig energiförsörjning. Där måste staten ta ett större ansvar för finansieringen av forskning och utveckling. I dag når man knappt upp till målet 1 procent av BNP. Företagen Astra Zeneca och Eriksson satsar tillsammans mer, säger Signhild Arnegård Hansen.
FAKTA
Signhild Arnegård Hansen är född 1960 och har sedan 1992 tillsammans med sin man Michael Hansen skapat och drivit företaget Svenska Lantchips AB. Hon är utbildad socionom men har också arbetat som lärare, inom försäkringsbranschen och som konsult.
Signhild Arnegård Hansen valdes i maj förra året till ny ordförande i Svenskt Näringsliv. Hon är den första kvinnan och småföretagaren att inneha posten. Hon efterträder Michael Treschow som varit ordförande i tre år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!