På engelska kallas de för ”dragons” eller ”sharks”, mäktiga men också skrämmande varelser. På svenska har privatpersoner som går in och investerar i små tillväxtföretag i stället fått den snällare benämningen ”affärsänglar”.
- Men man ska inte glömma att det inte handlar om filantropi, utan om att man vill tjäna pengar. När man som investerare går in i ett bolag är man ibland en ängel, men ibland får man ta på sig djävulshornen, säger den privata investeraren Leif Johansson.
Med en bakgrund som egenföretagare och vd har han under 18 år investerat i små företag som han tror på. Under denna tid har han investerat i ett tjugotal bolag, främst inom it, och har tydliga riktlinjer när han väljer vilka företag han ska satsa på.
- Viktigast är att jag förstår vad de håller på med, att jag är insatt. Näst viktigast är att företaget utgör en bra mix av personer, någon som är duktig på försäljning, någon annan på produktutveckling och så vidare. Tredje viktigast är själva affärsidén.
Som investerare går han dels in med ekonomiskt kapital, och köper då en del av bolaget. Men han går också in med tid och engagemang för att hjälpa de ofta unga och nya företagarna. Målet är sedan att företaget så småningom ska göra exit, det vill säga sälja bolaget och att Leif Johansson då förhoppningsvis ska få avkastning på sin investering. Men att satsa tid och pengar i nya företag är alltid ett risktagande, och statistik visar att endast cirka en av tio investeringar går riktigt bra.
- Man måste ha råd att förlora det man satsar. Jag har förlorat flera gånger, men alltid satsat igen. Jag grämer mig aldrig över förluster. Otur finns inte, förlorar jag så är det för att jag har gett mig in på något jag inte kan tillräckligt bra.
Just nu anser Leif Johansson att han har för få investeringar och letar efter ytterligare tre eller fyra företag att satsa på. Hittills har han framför allt verkat i Stockholmsområdet, men nyligen bestämde han sig för att ge sig in på Uppsalamarknaden. Han är nu tillsammans med ytterligare ett fyrtiotal investerare medlem i nätverket Uppsala Affärsänglar, som drivs av den ideella organisationen Connect Uppsala.
- Syftet med nätverket är att samla så många privata investerare i länet som möjligt, för att underlätta för tillväxtföretag i tidig fas. Många av dem som har pengar och vill investera i onoterade bolag vet inte riktigt hur de ska göra, berättar Virginie Delporte som är vd för Connect Uppsala.
Men det är inte vem som helst som kan bli en affärsängel. Genomsnittet för en första investering är 100 000 kronor, men oftast krävs det att man ska kunna gå in med mer pengar vid senare tillfällen.
- Investerar man en gång och äger exempelvis 20 procent, kan det komma att behövas ytterligare investeringar i framtiden och då ska du i princip kunna betala 20 procent av dem om du vill behålla dina andelar. Om du inte kan det späds ditt ägande ut.
Nätverket Affärsänglarna är till just för att man ska kunna hjälpa och stödja varandra kring de ofta komplicerade investeringsfrågorna, och här blandas erfarna investerare med noviser. Framför allt är det svårt att värdera ett nytt företag, eftersom det inte finns någon historik. Det krävs mycket erfarenhet att komma fram till något som kan vara rimligt. Men risken är trots allt stor att man förlorar pengar och Virginie Delporte tycker att man ska kunna bli av med 300 000 kronor utan att det svider alltför mycket.
- Kan du sova gott trots att du förlorat en kvart miljon, då är du välkommen.
Maria Nilsson är nybliven medlem i nätverket, och också ny i investerarvärlden. Hon arbetar med olika styrelseuppdrag samt vägleder vd:ar och chefer, och vill gärna investera sin kunskap och erfarenhet hos företag som kan behöva hjälp.
- Företag i tillväxtskedet är visserligen i behov av pengar, men också av kompetens kring exempelvis produktutveckling, organisation och försäljningsutveckling. Som entreprenör är man ofta ganska ensam, och utan rätt kompetens får man kanske inte lyftet man strävar efter.
För henne är det snarare sin kompetens hon vill investera, och tror att det kan vara minst lika viktigt som ekonomiskt kapital.
- Många har företagsidéer men bara ett fåtal tar sig ut på marknaden. Det är mycket man behöver veta och göra på rätt sätt. Jag drivs av att utveckla verksamheter och eftersom jag gjort den resan själv är det roligt om andra kan ha nytta av min kompetens.