Investerande privatpersoner oroas av dålig information

Ett Uppsalaföretag har dragit in tio miljoner kronor från privatpersoner för att lansera ett mätinstrument nästa år. Men många börjar nu att dra öronen åt sig. Informationen är bristfällig och det är svårt att bedöma riskerna i projektet.

Uppsala2006-12-20 00:00
Det nystartade företaget Branex AB i Malmö har åtagit sig att göra ett så kallat private placement, övertygat privatpersoner att köpa in sig med minst 5 000 kronor i bolaget. Efter ett intensivt arbete har man fått ihop pengarna.
- De har ringt mig massor av gånger, ibland sena kvällar. Hela tiden har man förespeglat mig att jag är sent ute, att det nu är sista chansen, säger en tänkt investerare.
Han har efterlyst information om företaget och har då hänvisats till hemsidorna för Branex och Inscan, som instrumentet heter. Företaget som ska lansera Inscan är Uppsalabaserade Instrument Furnishing Scandinavia AB.

Ska ge snabba svar
Inscan är ett instrument som med GC-UV-teknik kan mäta kemiska substanser i såväl fast och flytande som gasform. Inscan ska ge snabba och exakta svar på allt från drogtes (utandningsprov) till förekomsten av olja i marken.
Bakom tekniken står forskaren Verner Lagesson vid Linköpings universitet.
På Branex hemsida redogör Per Brännhammar, vd för Instrument Furnishing Scandinavia AB, för framgångarna hittills. Den första versionen av Inscan har testats av och sålts till bland andra kemijätten Dow Chemical, oljebolaget Exxon och Livsmedelsverket.

Dags för nästa generation
De tio miljonerna ska nu användas för att tillverka nästa generation av instrumentet. Utsikterna beskrivs som minst sagt goda: konkurrens saknas på marknaden. Inom tre år ska man sälja för 100 miljoner kronor om året. Antingen finns man då på börsen eller också har man köpts av eller inlett samarbete med ett storföretag av typ Hitachi eller Hewlett Packard.
Investeraren bör ha mångdubb­lat sitt kapital inom tre till fem år, är Per Brännhammars bedömning.
Nyfikna investerare har via sina banker, chattforum på nätet eller Konsumentverket försökt att få reda på mer om Inscan och företagen bakom. Eftersom Livsmedelsverket (SLV) nämns som referens har man också ringt dit.
- Vi har fått förfrågningar och därför gjort egna efterforskningar bakåt i tiden, säger Bengt Arén, inköpschef på SLV.

"Rätt läge"
Tillsammans med berörda enhetschefer har han kunnat konstatera att ett instrument visades upp för omkring tio år sedan. SLV:s laboratorier hade dock ingen användning för det. Något köp har aldrig varit aktuellt och sedan dess har man inte haft några kontakter med Inscan.
Inscan AB bildades 1995 men gick i konkurs i januari 2005. Instrument Furnishing Scandinavia AB bildades 2004 av Per Brännhammar som också varit vd på Inscan. Han säger att det nu är rätt läge att satsa på marknaden.
- Jag står för mina bedömningar, utsikterna att lyckas är mycket goda. Men det är omöjligt att i det här läget upprätta ett prospekt och gå ut brett, det blir i nästa steg när vi har en färdig produkt och summorna blir större, säger han.
Informationen om Livsmedelsverket är fel, säger han. Men i övrigt anser han att informationen till investerare är tillräcklig.
- Tekniken är väl dokumenterad sedan många år och alla rapporter finns tillgängliga på nätet för den som är intresserad, säger Per Brännhammar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om