Invandrare får sällan fast jobb
Invandrare hamnar dubbelt så ofta på vikariat inom Uppsala kommun som svenskar. Ett misslyckande, konstaterar kommunalrådet Lena Hartwig.
Drygt 11 procent av alla Uppsalabor är födda i ett annat land. Andelen utlandsfödda med en fast anställning inom Uppsala kommun är i princip densamma. Men när det gäller vikariat är utlandsfödda tydligt överrepresenterade. Bland kommunanställda vikarier är var fjärde tillfälligt anställd vikarie. Det är alltså mer troligt att utlandsfödda får tillfälliga arbeten av Uppsala kommun, än att de får fast tjänster.
Den höga andelen tillfälliga jobb bland utlandsfödda beror på att de är starkt koncentrerade till yrkeskategorier som städare, parkpersonal, vaktmästare och inom vård och omsorg, framhåller kommunens personaldirektör Eva Molin.
— Där finns volymerna och där jobbar företrädesvis kvinnor. Därför blir det många vikariat, säger Eva Molin och lyfter fram att det är positivt att många utlandsfödda besätter dessa tidsbegränsade anställningar.
Kommunens mångfaldsstrateg, Gro Hansen, tror att koncentrationen kan bero på att vissa verksamheter är pionjärer på att upptäcka fördelen med utlandsfödda, men att det samtidigt medför vissa risker.
— Det få en inlåsningseffekt om man får ett jobb utan möjlighet att utvecklas. Därför är det viktigt att utlandsfödda får jobb i flera verksamheter, säger hon.
Medan utlandsfödda kan få jobb, i varje fall tillfälligt, som städare, parkpersonal, vaktmästare och inom vård och omsorg, hittar man dem mer sällan blad lärare eller administratörer. Detta trots att kommunen har lyft frågorna i den treåriga ledarutbildningen. En obligatorisk del i utbildningen handlar om rekrytering, en annan om att leda mångfald, uppger personaldirektör Eva Molin.
Ett konkret sätt att underlätta för sökande med utländsk bakgrund är att avidentifiera ansökningshandlingar, anser Lena Hartwig (s). Beslut är taget och de nämnder som så önskar, kan pröva avidentifiering. Framför allt krävs ett nytt tänk, tycker hon.
— Ska vi ha en ny kontorist, eller personaladministratör ska vi tänka igenom hur vi kan bemanna tjänsten med någon med utländsk bakgrund. Vi måste se den mångkulturella kompetensen som en merit. Det gäller att få nämnderna och de som har ansvar för rekrytering att se fördelarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!