Med optisk fiber går det blixtsnabbt att överföra enorma datamängder. Många flerfamiljshus i Uppsala har redan optisk fiber och inom de närmaste åren ska de som bor i villa och radhus avgöra om de vill investera i fiberoptiken.
– Intresset är enormt och ökar snabbt. Orsaken är bland annat nya tjänster som exempelvis erbjuder film via internet. Då behövs snabb överföring och ofta är varken den gamla koppartråden eller trådlöst bredband tillräckligt bra.
Det säger Mikael Philipsson, vd för privatägda Uppsala Stadsnät AB som drar in optisk fiber till hushållen.
Inom Telia finns samma uppfattning.
– Sedan hösten 2012 har marknaden vaknat rejält. Folk märker att den gamla tekniken inte räcker, säger Henrik Forssell vid Telia.
Telia har på två år fått 700 kunder bland Uppsalas småhusägare i bland annat Sävja, Fålhagen och Stenhagen.
Utmanaren Uppsala Stadsnät inledde i juni sina grävarbeten. Först ut är villor i bland annat Johannesbäck och Valsätra. Hittills har runt 1 000 Uppsalahushåll med småhus tecknat sig för fiber hos Uppsala Stadsnät. Mikael Philipsson räknar med att antalet inom tre år kommer att vara uppe i 10 000–15 000 småhus.
I och med att Uppsala Stadsnät tagit upp kampen med Telia lär utbyggnaden snabbas på. De avgörande frågorna för Uppsalas villaägare är: Ska jag dra in fiber? Och vad kostar det?
– Fiberoptik är en hållbar teknik och det är svårt att tro att det skulle vara en dålig investering, säger Mattias Grafström vid oberoende Telekområdgivarna.
Nils Hertzberg på Bredbandsforum vid Post- och telestyrelsen, framhåller att optisk fiber kan överföra i princip obegränsade datamängder. På det sättet är fibern överlägsen till exempel koppartråd som många i dag har för sina internetanslutningar.
Finns risken att optisk fiber inom några år blir frånsprungen av annan teknik?
– Det är vanskligt att uttala sig om den framtida tekniska utvecklingen. Men överföringen sker genom ljussignaler, vilket är det snabbaste som finns, och det är svårt att se vad som skulle komma i stället, menar Nils Hertzberg.
En del förespråkar i stället trådlöst bredband, där informationen överförs via luften. Fördelen med trådlöst är att man kan surfa där man befinner sig men än så länge är det en långsammare och mer osäker teknik än optisk fiber.
– Jag tror att de allra flesta konsumenter framöver kommer att ha både mobilt och fast bredband, främst genom optisk fiber, spår Nils Hertzberg.
Kostnaden då? Enligt Telia och Uppsala Stadsnät slutar prislappen ofta på runt 15 000–20 000 kronor men flera faktorer kan påverka beloppet. Det kan i vissa fall bli billigare om man själv gör en del av grävjobbet i trädgården.
Både Telia och Uppsala Stadsnät vill att minst 30 procent av hushållen i ett område tackar ja, i annat fall kan satsningen ses som olönsam och inte bli av. Man kan vänta sig en del diskussioner bland grannarna och kanske vissa påtryckningar mot dem som säger nej.
– Man kan ansluta sig även efter att andra i området fått fiber indragen. Men då lär kostnaden öka med kanske 50 procent eftersom vi måste skicka dit folk för att lägga ner fiber enbart för det hushållets skull, säger Mikael Philipsson vid Uppsala Stadsnät.