Intresset ökar för havsenergi

Världshaven är en väldig outnyttjad energiresurs. Kraften i vågorna runt den norska kusten skulle exempelvis kunna sörja för hela Nordens energiförbrukning. Forskningen finns, och nu ser det kommersiella intresset ut att ha vaknat.

Forskaren Cynthia Thielen från Hawaii är en av deltagarna på vågkraftskonferensen i Uppsala.

Forskaren Cynthia Thielen från Hawaii är en av deltagarna på vågkraftskonferensen i Uppsala.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-09-09 15:53
Uppsala universitet är med professor Mats Leijon i spetsen ledande i världen på forskning om vågkraft. Den uppmärksammade forskningsanläggningen i vattnet utanför Lysekil på västkusten visar lovande resultat. I veckan är Uppsala universitet värdar för en stor vetenskaplig konferens som förutom forskare från hela världen också lockat flera energibolag och energimyndigheter i flera länder.
- Havet har ingen lobbygrupp som jobbar för att dess möjligheter ska tas till vara, därför har det tagit tid att inse möjligheterna. Det har inte kommit fram tillräckligt bra tekniska lösningar. Men att vi kört vår anläggning med goda resultat intresserar många, säger han.

Frågan är vad som krävs för att omsätta resultaten i kommersiella produkter som kan försörja hushållen med ström. Det svenska energibolaget Fortum har sponsrat forskningen i Lysekils och ser stora möjligheter.
- Lysekilsprojektet har gått så bra att vi vill gå vidare. Men tekniken behöver modifieringar på vägen till användning. Vi har nu en ansökan hos Energimyndigheten om en storskalig demonstrationsanläggning i Sotenäs för testning. Går den igenom kommer det väcka stor uppmärksamhet, säger Stefan Brandt, avdelningschef på Fortum.

Ända från Hawaii har Cynthia Thielen kommit. Hon kallar sig själv för grön, liberal, republikan och arbetar i den politiska administrationen i delstaten Hawaii. Hon har tagit som sin uppgift att ta få forskare och beslutsfattare på Hawaii att vilja och våga satsa på vågkraft.
- I dag är Hawaii till 92 procent beroende av fossila bränslen. Det håller inte. Vi har ett av de bästa vågklimaten i världen, men har inte alls sett möjligheterna. Europa och framför allt Sverige och Uppsala universitet ligger så mycket längre fram än vi, säger hon.

Men hennes arbete har börjat ge resultat och det finns pengar för forskning.
- Jag hoppas få se unga forskare från Uppsala på Hawaii, säger hon.
Sådana samarbeten är just vad Mats Leijon vill att konferensen ska leda till.
- Jag hoppas att det knyts personliga band så att våra doktorander får besöka andra miljöer och vice versa, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!