För två år sedan räknade Vattenfall Heat i Uppsala med att fördubbla fjärrkyleproduktionen fram till 2010 i och med att en ny rörledning dragits in till centrum från fjärrvärmeverket i Boländerna. Men planerna kom på skam. I år uppskattar Vattenfall med att man kommer att sälja cirka 30 gigawattimmar fjärrkyla, bara aningen mer än under 2008.
– Finanskrisen satte stopp för utvecklingen, säger Adrian Berg von Linde, chef för Vattenfall Heat Uppsala.
Fjärrkyla har funnits i många år i Uppsala. Idén är densamma som för fjärrvärme. Fast i stället för att värma kyler man ned. Vattenfall har levererat kyla till framför allt industrier i Boländerna, bland annat kylning av datorer. Nu finns ledningar in till Resecentrum och centrala Uppsala, vilket gör det möjligt för butiker och kontor i City att ansluta sig till fjärrkylan.
Fördelen är att fastighetsägaren slipper hålla med stora bullriga kylningsmaskiner som sällan är miljövänliga. I stället leds kyla genom rörledningar till fastigheten, och därifrån sprids den ut genom ventilationen i fastigheten.
Under våren har intresset för fjärrkyla ökat igen och nu räknar man med att försäljningen ska ta fart i höst och under 2011.
– Vi har intresseanmälningar från flera fastighetsägare i centrala Uppsala. Vi siktar fortfarande på att öka försäljningen till 60 gigawattimmar, fast med ett par års försening, säger Adrian Berg von Linde.
En av de senaste kunderna är Media Markt i Boländerna. De köper faktiskt mer fjärrkyla än fjärrvärme av Vattenfall, eftersom all elektronik behöver kylas ned.
Konserthuset är sedan ett par år uppkopplat direkt till Vattenfalls fjärr-
kylenät. Inne i lokalerna hittar vi också flera personer som har flytt undan värmeböljan.
– Vi tog en promenad och det är så varmt så vi gick in hit för att svalka oss, säger Materyna Hurinenko. Jag visste inte att det är nedkylt med fjärrkyla, men det är väldigt behagligt.
Systrarna My och Moa Björnberg-Dillner har tagit en fikapaus högst upp i Konserthuset.
– Jag är här jämt, det är bra utsikt och just nu är det för varmt för att vara ute i Uppsala, säger My Björnberg-Dillner.
Marknaden för fjärrkyla bedöms växa, fast det dröjer innan det blir standard i svenska bostäder. Den största användaren i dag är industrin. Privatpersoner använder än så länge fjärrvärmepumpar.
Intresset för fjärrkyla växer i Uppsala
Finanskrisen satte stopp för utvecklingen av fjärrkyla i Uppsala. Nu har intresset börja växa igen och Vattenfall Heat i Uppsala lade nyligen nya rörledningar under Stora torget för att möta efterfrågan.
My Björnberg-Dillner och Moa Björnberg-Dillner svalkar sig i Konserthuset som får fjärrkylan direkt från Vattenfalls anläggning i Boländerna.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!