Internethandeln mattas av

Internethandeln fortsätter att växa, med 21 procent det andra kvartalet. Tillväxten är den lägsta på flera år och e-handelsföretagen förbereder sig på en avmattning. Men exempelvis böcker och resor fortsätter med kraftiga volymökningar även 2007.

Fredrik Brandt, InkClub

Fredrik Brandt, InkClub

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2007-09-06 00:01
Handelns utredningsinstitut (Hui) presenterar sin E-barometer för tredje året och tillväxten nu är den lägsta hittills. Samtidigt börjar det att utkristallisera sig vilka produkter som är riktigt framgångsrika på nätet.
- Böcker, skivor, kontaktlinser och hemelektronik är starka på e-handel. Sedan tror vi också att klädhandeln är på gång, Zoo Village och Lindex satsar mycket just nu, säger Malin Ilbäcken, analytiker på Hui.

Livsmedelshandel på nätet försvann nästan helt när de stora kedjorna lade ned sina satsningar, kvar finns Nätextra, men mat kan ändå vara intressant på sikt, tror Hui.
- Det har börjat lite igen med ekologisk mat, som Årstiderna och Ekolådan. Om man hittar rätt form är det alltid intressant för kunder att slippa bära hem mängder av mat, säger Malin Ilbäcken.

Uppsalas mest framgångsrika e-handelsföretag är InkClub. Bläckpatroner och andra skrivartillbehör på nätet omsatte för sju år sedan åtta miljoner kronor, i fjol 344 miljoner. Nu får företaget inrikta sig på mer blygsamma tillväxtsiffror.
- Vi är stora och har många kunder i 14 länder som kommer tillbaka. Men det vi märker nu är att det blivit allt dyrare att skaffa nya, säger Fredrik Brandt, vd för InkClub.
Han säger att InkClub nu betalar det tiodubbla för marknadsföring på internet jämfört med i början av 2000-talet.
- Internetannonseringen omsätter 35 procent mer än i fjol. Det är en trend över hela Europa och annonspriserna är definitivt en bromskloss för tillväxten.
- Vi är ett moget e-handelsföretag och klarar oss, men för dem som startar nytt krävs det mycket kapital i dag, säger Fredrik Brandt.

Ralph Axelsson, grundare till Seat24 Travel i Uppsala, som säljer flygresor på nätet, säger att han en längre tid väntat på en nedgång.
- Det måste mattas av nu, så känns det i magen. Ändå fortsatte vi att växa med 50 procent första halvåret. Och lönsamheten är fortfarande bra, så jag vet inte.
Seat24 Travel, med 27 anställda, köptes nyligen upp av norska Norvestor. Tillsammans med SRG Online bildar man nu en koncern med 110 anställda. Ralph Axelsson, vd och delägare, ser sammanslagningen som en försäkran för framtiden.
- Någon gång kommer en dip och då måste vi vara starka för att klara oss i den hårda konkurrensen på resemarknaden.

Bokförsäljningen på nätet går också på tvärs mot Hui-siffrorna. Ad Libris, med ett 40-tal anställda vid sitt lager i Morgongåva, fortsätter efter tio år i branschen, att öka tillväxten kraftigt, med 50 procent hittills i år.
- Det är mer än vi hoppats och vi ser ingen avmattning, säger vd Magnus Dimert.
Hösten är stor för branschen, med nya böcker och ny kurslitteratur. Som en följd av tillväxten anställer Ad Libris i år betydligt mer extrapersonal.
- Vi har tagit in 60 personer extra, förra året räckte det med hälften, säger Magnus Dimert.

Enligt Hui är också framtidstron på e-handelsbranschen mycket stark, trots den lägre tillväxten i år. Undersökningen visar att 73 procent av företagen tror att försäljningen kommer att öka det närmaste halvåret. Detsamma tror 82 procent av konsumenterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om