Internet har blivit nödvändigt

På Stadsbiblioteket i Uppsala är det köbildning runt gratisdatorerna. Nummerlappar reglerar ordningen på internetanvändare i alla åldrar.

Nadja Piiroinen har nyligen flyttat till Uppsala från Tavastehus i Finland och håller kontakten med gamla vänner via internet.

Nadja Piiroinen har nyligen flyttat till Uppsala från Tavastehus i Finland och håller kontakten med gamla vänner via internet.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-09-07 07:00
- Jag skulle inte klara mig utan att få kolla på internet varje dag, säger Nadja Piiroinen, vars femton datorminuter precis tagit slut.
Hon är nyinflyttad i Uppsala och har inte hunnit få någon uppkoppling i bostaden än.
- Jag gör allt på nätet, kollar e-post och konton, håller kontakt med folk via Facebook och nu när jag ska börja läsa historia räknar jag med att kunna leta fakta på nätet, säger hon.

Därmed är hon representativ för den nya studien som presenteras här intill, där kvinnor och humanister hör till de grupper som använder internet i ökande omfattning.
Den tidigare studien från 2003 visade att man inom humaniora låg avsevärt efter både vad gäller tillgång och användning av internet. För fem år sen så var det heller inte särskilt vanligt att folk använde nätet till att boka resor eller betala räkningar och konsertbiljetter. Det gör man väldigt ofta i dag.
David Davies sitter och väntar på sin tur. Han berättar att han sköter det mesta via nätet. Förutom att han kollar e-posten och om det finns några spännande affärer han kan göra på Blocket, har han också öppnat en egen hemsida för sitt nystartade företag som han nu vill titta på.
- Men att blogga är inte riktigt min grej, jag vill inte vara någon offentlig person. Däremot vill jag gärna berätta om min nystartade professionella verksamhet och en egen dator hoppas jag få råd med snart, säger han.

Gita Chireh studerar på samhällskunskapslärarprogrammet och har börjat använda internet allt mer sedan hon började läsa på universitetet. Hon tycker det är bra att kunna hämta studiematerial på internet, förutom att hon också brukar kolla sin hotmail regelbundet.
- När jag läste engelska var det helt nödvändigt att hålla sig á jour med nyheter i ämnet och det gjorde jag via nätet.
- Visst ska man vara källkritisk till fakta som finns på nätet, men källkritik är lika viktigt när man läser böcker också, säger Gita Chireh.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om