Internationellt stöd för Alekletts oljeprognos

Källor inom den internationella energimyndigheten IEA säger nu att prognoserna för den framtida oljeutvinningen är kraftigt överdrivna. Det ger indirekt stöd till Uppsalaforskaren Kjell Aleklett. Stämmer uppgifterna kan energikris och kraftigt höjda priser vänta runt hörnet.

Uppsala2009-11-14 14:10
I brittiska The Guardian säger källor inom den internationella energimyndigheten IEA att oljetillgångarna har överdrivits kraftigt iden rapport om världens oljetillgångar som IEA presenterade den 10 november.

Kjell Aleklett, professor i globala energisystem på Institutionen för fysik vid Uppsala universitet, har i en forskningsrapport granskat IEA:s rapport. På torsdagen höll han ett seminarium vid Uppsala universitet där forskningsrönen presenterades.
- Man kan säga att vi vi vår forskning bekräftar det de säger, säger Kjell Aleklett.

Enligt IEA:s prognoser kommer peak oil, det vill säga den punkt när man nått den maximala utvinningen av olja i världen, att nås 2030 vid en produktion av 104 miljoner fat per dag. Samtidigt kan de konstatera att de oljefält som utnyttjas i dag kommer att börja sina redan nästa år. Inte heller de kända men ännu inte exploaterade oljefälten kommer att hjälpa till för att hålla uppe produktionen. Räddningen för den oljeberoende världsekonomin är i stället ännu inte upptäckta oljefält och okonventionella, och kontroversiella, oljekällor som den kanadensiska oljesanden.

Kjell Aleklett menar dock att även de här siffrorna är antaganden i överkant. I en analys av IEA:s rapport konstaterar han att en trolig global produktion år 2030 snarare är runt 75 miljoner fat per dag, vilket kan jämföras med dagens utvinning på 83-84 miljoner fat per dag. De prisstegringar som blir följden kommer enligt Kjell Aleklett att få förödande konsekvenser för världsekonomin.
- Förmodligen finns det ett maxpris. Två gånger har världsekonomin havererat när oljenotan varit sju procent av den totala ekonomin, säger Kjell Aleklett.

Urban Bergström på den svenska Energimyndigheten, som är Sveriges representant i IEA, säger att IEA:s prognoser om oljetillgångarna förmodligen stämmer. Men att det kommer att vara svårt att öka produktionen så mycket som IEA förutspår.
- IEA får uppgifter från flera olika källor och har inga skäl att förvanska informationen. Det finns olja att hitta. Men det kommer att vara förenat med stora svårigheter att få upp den. Ska vi öka produktionen till prognosen för 2030 behöver vi hitta olja motsvarande oljefälten i Nordsjön. Och det finns inga stora elefanter längre, bara småskvättar som är utspridda och svårtillgängliga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om