Så mycket rester av läkemedel finns i Fyrisån

I en färsk studie har forskare kartlagt den mängd mediciner som passerar reningsverket i Uppsala och läcker ut i Fyrisån.

En av de forskare som genomfört studien är Anna Sobek, professor vid Institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet.

En av de forskare som genomfört studien är Anna Sobek, professor vid Institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet.

Foto: Rickard Kilström

Uppsala2022-02-15 09:30

En grupp forskare har granskat hur mycket läkemedelsrester det finns i vattendrag i en rad länder runt om i världen. Ett av dem är Fyrisån som tar emot vatten från reningsverket i Kungsängen. Medicinresterna hamnar i Fyrisån genom avloppsvattnet.

Enligt forskarna är koncentrationen av läkemedel i Fyrisån ganska liten jämfört med de mängder som uppmätts på andra håll. Den totala förekomsten av mediciner i Fyrisån uppgick till drygt 500 nanogram per liter vatten. Det är dock betydligt mer än i de vattendrag som hade de lägsta koncentrationerna, vilka alla låg under 200 nanogram per liter. (Ett nanogram är ett miljarddels gram).

Hur orolig ska man vara över den här mängden medicinrester i Fyrisån?

– Det finns ingen anledning att vara orolig, svarar Anna Sobek, professor vid Institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet och en av författarna till forskningsrapporten.

– Alla de läkemedelsrester som analyserats i Fyrisån ligger under gränsvärdena och Fyrisån tillhör därmed inte något av de vattendrag i studien som fått rött ljus.

undefined
Rester av läkemedel i Fyrisån kommer från Uppsalabornas avloppsvatten.

Utifrån just risker med läkemedel finns enligt Anna Sobek inte skäl att undvika att bada i Fyrisån eller att dricka vatten därifrån.

– Men när det gäller till exempel fiskar vet man inte exakt hur de påverkas av kemikalier i vattnet. Det finns studier som säger att fiskar kan skadas, men även sådana som säger att de inte skadas.

Ökar eller minskar koncentrationen av mediciner i Fyrisån?

– Sannolikt ökar den, beroende på ökad användning av många mediciner och på att invånarantalet går upp, säger Anna Sobek.

undefined
En av de forskare som genomfört studien är Anna Sobek, professor vid Institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet.

Prover från 258 vattendrag i 104 länder har analyserats av forskarna. Högst koncentrationer av läkemedelsrester hittades i länder söder om Sahara, i södra Asien och i Sydamerika. Det handlar om länder med låg-, till medelinkomstnivå utan tillräckligt bra vattenrening. I över en femtedel av de analyserade proverna hade minst ett läkemedel koncentrationer som kan skada djur och växter.

Vilka åtgärder kommer forskningsresultaten i de mest drabbade länderna att leda till?

– De stora utsläppen skapas där läkemedlen tillverkas men också där människor lever utan vattenrening. Läkemedelsföretagen bör ta större ansvar för de utsläpp som sker vid tillverkningen. Jag hoppas att studien kan ge insikt om att de läkemedel vi kan köpa på apoteken här i Sverige kan ha ett stort avtryck på miljön i länderna där de tillverkas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!