Internationell jätte bakom Fulleröbygget

Uppsalaföretaget Varest AB som ligger bakom det planerade Fulleröbygget har tecknat avtal med en internationell investerare. Fullt utbyggt handlar det om investeringar på flera miljarder kronor. Samtidigt finns frågetecken kring om projektet är kommersiellt gångbart.

Klicka på bilden för större format.

Klicka på bilden för större format.

Foto: UNT-grafik: Karl Åstrand

Uppsala2008-01-30 00:01
Företaget Varest AB med en årsomsättning på ett par miljoner kronor ska leda projektet i Fullerö med köpcentrum, temapark och bostäder för uppskattningsvis fyra till sex miljarder kronor.
Nu avslöjar företagets vd att man har tecknat ett avtal med ett internationellt storföretag för hela projektet. Vilket företag det handlar om vill han ännu inte avslöja.
- Vi vill vänta till dess att vi får klartecken från kommunen. Allt jag kan säga är att det är ett internationellt stort och känt företag, säger Vahik Abrami, vd i Varest.

Det innebär att projektet ser ut att kunna bli verklighet.
Samtidigt finns farhågor kring projektet i kommersiellt hänseende. Ulf Rämme på Handelns utredningsinstitut har fått en förfrågan från Uppsala kommun att undersöka det rimliga i att förlägga ett gigantiskt köpcentrum nära Uppsala. Han har inte hunnit sätta sig in i detaljerna och vill därför inte uttala sig med någon säkerhet.
- Trenden just nu är att integrera handel och upplevelseindustri. Planerna på köpcentrum och temapark i Fullerö ligger rätt i tiden. Läget vid nya E 4 talar också för att det kan bli ett lyckat projekt. Men jag har lite svårt att tänka mig att Uppsala kommer att expandera i den takt som skulle motivera en gigantisk ny handelsplats, säger Ulf Rämme.
- En ny externhandel kommer sannolikt att konkurrera med de existerande marknadsplatserna och förmodligen med existerande handel i Storvreta.

Det finns redan tre stora marknadsplatser i Uppsala: Gränby, Boländerna och City. Alla tre expanderar kraftigt, med cirka 100 000 kvadratmeter de närmaste åren. Köpcentret i Fullerö skulle innebära ytterligare 70 000 kvadratmeter. Det innebär att kommunens planerade handelsexpansion till 2015 överskrids med minst 35 000 kvadratmeter.
Som UNT berättade på tisdagen är köpcentret i Fullerö mellan Uppsala och Storvreta det största som någonsin planerats i Uppland; en miniatyrstad med bostäder, hotell, sporthall, affärer, vårdcentral, restauranger och en temapark ska stå klar om sju år. Första spadtaget ska tas 2009.

Vahik Abrami äger just nu 88 procent av aktierna i Varest. Han har erfarenhet från branschen i Teheran där han jobbade som byggentreprenör i många år. När han kom till Sverige började han arbeta på restaurang, det var enklare än att försöka ge sig in på byggmarknaden igen.
- Det är en lättare bransch. Alla klarar av att diska, säger Vahik Abrami och skrattar.

Vahik Abrami drev Svista Värdshus under ett par år och öppnade en italiensk restaurang i Luthagen, men han valde att stänga efter åtta månader. Han medger att affärerna inte har gått strålande. Han är en fd Uppsalakrögare som nu sitter på en guldgruva, bildligt talat: 650 000 kvadratmeter mark som en internationell jätte vill bygga Upplands största köpcentrum på.
Ytterligare två ägare finns: centerpolitikern Carl G Thunman med knappt en procent av aktierna och den tidigare markägaren Sven Erik Andersson med elva procent.
- Nya E 4 förstörde min gård. Jag vill göra någonting av marken och jag tror att det här kan bli bra, säger Sven Erik Andersson.
- Det här projektet kommer att byggas etappvis. I första stadiet handlar det om bostäder, och det är så gott som självfinansierat. Jag förstår att många ställer sig frågande till hur ett litet Uppsalaföretag kan leda ett projekt av en så här stor omfattning. Men det är så här det går till i branschen. Det handlar bara om att hitta investerare, och det finns det gott om, säger Carl G Thunman.
UNT Fakta
Varest AB
Företaget som leder det gigantiska Fulleröprojektet hade förra året två anställda och en omsättning på 2,4 miljoner kronor. Resultat efter finansnetto var 434 000 kronor. 2006 gick företaget med förlust på 322 000 kronor. Tillgångarna uppgår till 5,3 miljoner kronor.
Varest bytte namn från V A Rest. & Fast. AB (Vahik Abrami Restaurang & Fastighet AB) år 2006. Verksamheten är dock fortfarande klassificerad som "hotellverksamhet med restaurangrörelse".
I bolagets styrelse sitter Lars Yngve, Sven Erik Andersson och Carl G Thunman. Vd och huvudägare är Vahik Abrami.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om