Intensivvårdsavdelningen - en säkerhetsrisk
Intensivvårdsavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala måste byggas om för 30 miljoner kronor. Lokalerna utgör en säkerhetsrisk för både patienter och personal, enligt Arbetsmiljöverket. Om inga åtgärder vidtas finns risk för att avdelningen stängs.
Arbetet med att isolera infektionskänsliga patienter och patienter med multiresistenta bakterier har dessutom stora brister. Det anses omöjligt att bedriva en modern och säker intensivvård i de nuvarande lokalerna. Om inga åtgärder vidtas är det inte osannolikt att Arbetsmiljöverket, brandmyndigheter eller andra myndigheter stänger avdelningen.
Ingen renovering sedan 1972
Intensivvårdsavdelningen togs i bruk 1972 och har sedan dess varken renoverats eller förändrats. Intensivvårdspatienter är vanligtvis mycket infektionskänsliga vilket innebär att en infektion skulle resultera i mycket allvarliga konsekvenser.
Det allt mer ökande antalet fall av MRSA, multiresistenta stafylokocker kräver mindre vårdrum. I dagens lokaler med stora vårdrum är det svårt att isolera smittförande patienter.
Dessutom kräver dagens medicinska teknik kring en svårt sjuk patient större utrymmen.
Tre alternativ
En förstudie har tagits fram med tre olika alternativ där varje alternativ kräver stora ombyggnader. Varje alternativ pekar på olika möjligheter att lösa kravet på exempelvis fler isoleringsrum, mindre vårdrum, förråd och personalutrymmen. Ett huvudalternativ har valts för det fortsatta arbetet. En grov uppskattning visar att projekt- och byggkostnaden uppgår till ca 30 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!