Intensivt byggande i för- och grundskolan

I veckan gavs klartecken för fyra nya förskolor som ska inrymma drygt 700 av de 1600 nya förskoleplatser som behövs i Uppsala fram till år 2012. Samtidigt är renoveringsbehovet i många grundskolor akut.

Uppsala2008-06-29 00:01
Den extraordinära satsningen kan komma att kosta omkring 300 miljoner kronor om året - frågan är om pengarna finns.
I tisdags gav barn- och ungdomsnämnden klartecken för en rad byggprojekt, bland annat de nya förskolorna Ångelsta, Almunge, Bälingeby och Lövstalöt. Tillsammans ska de ge drygt 700 av de 1600 nya förskoleplatser som behövs fram till 2012. Vid samma sammanträde fattades beslut om ombyggnation av bland andra Heidenstams- och Sverkerskolan.

Att det byggs så mycket just nu beror på flera faktorer, menar Thomas Thunblom, projektchef på fastighetskontoret. Underhållet av skolorna är eftersatt sedan en lång tid och renoveringsbehovet på många håll akut. Myndigheterna ställer nya krav bland annat på skolköken och tillgängligheten för funktionshindrade.
- Högkonjunkturen gör att Uppsala växer vilket ökar behovet av förskoleplatser. Alla dessa faktorer tillsammans gör att det blir väldigt mycket just nu, säger Thomas Thunblom.

I december förra året antog barn- och ungdomsnämnden en ny, övergripande plan för strategisk lokalförsörjning inom för- och grundskolan i Uppsala kommun. Kostnaderna för investeringarna kunde enligt en första bedömning sluta på 1,3 miljarder kronor under en femårsperiod till och med 2012.
- Men summan revideras ständigt. Kostnaderna beror mycket på hur man löser nya förskoleplatser. Att bygga nytt är dyrt, medan det blir billigare om man kan omvandla grundskolelokaler till förskoleavdelningar, säger Lena Lundqvist, ansvarig för den strategiska lokalförsörjningensplaneringen i Uppsala kommun.

Summan ger ändå en fingervisning om storleken på satsningen.
- Det är oerhört mycket pengar, men en stor del går till nya förskoleplatser. Och det är första gången på tiotals år som vi tar itu med det eftersatta underhållet av pedagogiska lokaler. Vi kan inte tillåta kapitalförstörstöring och panikåtgärder eftersom det i längden kostar mer, säger Cecilia Forss (m), barn- och ungdomsnämndens ordförande.
- Genomförs planen innebär den ett väldigt kvalitativt lyft för kommunen. Vi får moderna skolor med hög kvalitet och lokaler på rätt ställen i kommunen, säger Bengt Sandblad (s).
Fastighetskontor och politiker är överens om att åtgärderna behövs, däremot finns olika syn på om pengarna kommer att finnas.

I 2008 års budget får fastighetskontoret 240 miljoner kronor för åtgärder i för- och grundskolelokalerna.
- Utöver det kommer det krävas omkring 300 miljoner kronor extra i genomsnitt per år 2009-2012 för att klara av de här extraordinära insatserna, säger Göran Olsson, ekonomichef på fastighetskontoret.
Men när budgeten för 2009 lades i juni stannade fastighetskontorets investeringsram på totalt 280 miljoner kronor. Därför finns en oro hos oppositionen för att alliansen inte kommer avsätta tillräckliga medel för lokalerna.
- Jag känner mig skeptisk till om pengarna kommer att finnas för att genomföra det här. Risken är att projekten försenas och att tidsplanen inte håller, säger Bengt Sandblad (s).
Enligt Cecilia Forss finns det ingen anledning till oro.
- Det är de här förändringarna förvaltningen ska göra nu. Enligt den information jag fått från vår budgetchef räcker pengarna som budgeterats för år 2009. Skulle det inte göra det ökar vi på för 2010. Vi ska genomföra det här, vi har inget alternativ.

Men även från fastighetskontoret ställer man sig frågande till 2009 års budget. Tilldelningen av medel påverkar vad som kan uträttas.
- De här pengarna räcker inte till det som man vill att vi ska göra och i den planerade takten. Annars blir det andra beståndet lidande eftersom många projekt ligger i pipelinen, säger Göran Olsson.
Cecilia Forss, varför har det inte budgeterats mer pengar om fastighetskontoret inte kan genomföra projekten med den lagda budgeten?
- Det här är första gången jag hör att pengarna inte skulle räcka till under perioden. Det är viktigt att vi genomför planen så om det är ett problem måste vi lösa det.
FAKTA

Här byggs det i sommar:

Valsätraskolan: anpassas för inflytt av särskola och fler grundskolebarn. Nya administrationsdelen och våningsplan för nya grundskolebarn ska vara klart till hösten.
Bäcklösaskolan: Åtgärder av fuktskador och anpassning för inflytt av friskolan Raoul Wallenberg.
Bergaskolan: Mindre rivningsarbeten inuti för verksamhetsanpassning. Videskolan och särskolan från Flogstaskolan flyttar in.
Johannesbäcksskolan: Gamla SFI-byggnaden anpassas för grundskolan.
Brantingsskolan: Anpassas för ytterligare grundskolebarn.
Stordammen: Anpassas från grundskola till förskola.
En mängd andra projekt som påbörjats före sommaren fortgår, t ex bygget av Stenhagens bildnings- och kulturcentrum, ombyggnation av Nannaskolan och Heidenstamsskolan och anpassning av skolkök i bland andra Björklinge kyrkskola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om