Intensiv pjäs grep tag på ungdomshem
Under pistolhot förklarar mannen varför han blev våldsam. Jag är ingen våldtäktsman. Okej, jag blev lite förbannad. Hon var jävligt provocerande.Scenen utspelas i Fire, en pjäs om sexuella övergrepp som spelades på Bärby ungdomshem på tisdagen. I publiken satt ungdomar dömda för sexbrott.
kvinnorna.
När mannen hamnat i kvinnornas våld avkräver de honom ärliga svar på varför han betett sig som han gjort mot kvinnan. Han skyller på henne. Hon var ju så flirtig först och han var rädd att hon drev med honom, urskuldar han sig. Men med ena handen mellan den fastbundne mannens ben kan kvinnan i pjäsens slut slutet vända på steken. Du ville förut, men nu är du inte sugen, är inte det att köra med dubbla budskap, frågar hon honom.
Extra nerv på Bärby ungdomshem
Inför arbetet med Fire intervjuade regissören och manusförfattaren Conny Petersén en psykolog på Bärby ungdomshem, Julie Richter.
—Även om situationen i pjäsen är tillspetsad så ville jag att mannen och hans sätt att förklara sig skulle vara trovärdiga. Och jag fick bekräftelse på att jag var rätt ute, säger Conny Petersén.
Julie Richter läste till slut hela manuset och föreslog att pjäsen skulle sättas upp på Bärby ungdomshem, där bland annat ungdomar dömda för sexbrott bor.
—Det är första gången vi gör något så riktat till en speciell publik. Det gav verkligen en extra nerv, säger Conny Petersén.
Reaktionerna var starka under tisdagen.
—Det var känsloladdat, men det var hela tiden en positiv stämning och det kändes verkligen att vi nådde fram. Vi är jättenöjda med dagen, säger Conny Petersén.
Känsligt ämne
Efter föreställning nummer två, där åhörarna var dömda för den typen av brott som pjäsen handlar om, uppstod ett spontant samtal med Teater Tropos. För den här publiken var ämnet mycket känsligt.
—Ungdomarna blev väldigt berörda. Många öppnade sig och hade frågor, andra stängde in sig. Men det var uppenbart att alla tänkte efter, säger Robert Nilsson, behandlingsassistent.
Förhoppningsvis kan Fire bli en utgångspunkt i den fortsatta behandlingen av ungdomarna.
—Vi kommer garanterat att jobba vidare med det här. Pjäsen rörde upp så mycket känslor på så kort tid, säger Robert Nilsson.
Teater Tropos hade före besöket i Bärby bara spelat pjäsen på skolor.
—Många har då provocerats av kvinnan och tagit mannens parti. Men jag tycker att det är tydligt att han i första scenen begår ett övergrepp, säger Conny Petersén.
Starka reaktioner
Men varför tar vi mannen i försvar när det borde vara uppenbart att han gör fel?
—Mannen är normen i samhället och kvinnan det avvikande. Därför är det lättare att hitta fel i henne, säger Conny Petersén.
Även bland dem som inte dömts för sexuella övergrepp var reaktionerna starka efter pjäsens slut. Flera dröjde sig kvar för att prata med skådespelarna.
—Pjäsen tog verkligen tag i mig, den var väldigt bra, säger Kyösti, en av de boende på ungdomshemmet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!