"Inte smickrande för Uppsala"

Icke godkänt. Det är sammanfattningen av företagarnas syn på näringslivsklimatet i Uppsala.

Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2017-05-22 13:49

Hur kommunen sköter upphandlingarna och fortsatta problem med bygglov är två områden som pekas ut som problem i Uppsala, som är den kommun i länet som får sämst betyg.

– Många är frustrerade över hur upphandlingarna sköts. Företagen upplever att det är dåliga förfrågningsunderlag och man går allt för mycket på pris. Kvalitetsaspekterna kommer i skymundan, säger Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv, som gjort undersökningen.

Hon tycker dock att kommunen tagit till sig en del av kritiken och långsamt jobbar med att förbättra attityden gentemot företagarna.

Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att hon inte är nöjd med resultatet.

– Det här visar att vi har mycket kvar att göra. Bygglov är ett viktigt område där kommunen haft låga betyg. Där kraftsamlar vi och anställer fler. Det har avsevärt förkortat handläggningstiderna. Men det tar tid att ändra uppfattningar och skapa ett större förtroende, säger hon.

Mohamad Hassan (L), kommunalråd, tycker att resultatet är undermåligt.

– Det här är inte smickrande, men jag är inte förvånad. Uppsala kan bättre. Nu hamnar vi på ett resultat som är sämre än för kommuner som har sämre förutsättningar. Alla tjänstepersoner i kommunen borde få en utbildning i näringslivets villkor så att man kan skapa en ömsesisdig förståelse för hur det är att driva företag. Upphandlingen behöver också bli bättre. Nu har kommunen av ideologiska skäl tagit hem verksamhet som varit upphandlad och som har fungerat bra, säger han.

Pratar man med enskilda företagare är det olika saker de reagerar på. Lars Svensson, vd för SH Bygg, upplever att kommunen inte lyssnar på företagarna.

– Kommunen har attityden att man är bäst i klassen varje gång. Kommunen vet precis vad som ska byggas på varje plätt. Men det är inte säkert att kommunen förstår bäst hur vår marknad fungerar. Det kan vara om man vill blanda bostäder och lokaler på en tomt. Ett annat exempel som retat upp många byggherrar i stan är när man skriver ett markanvisningsavtal men förändrar villkoren. Om kommunen blir försenad med detaljplanen har markanvisningen har gått ut, då höjer de priset på marken med 30–40 procent, säger han.

Malin Ericsson, som driver Barnskospecialisten, tycker att det behövs ett tydligare fokus på cityhandelns villkor.

– Det sker en utarmning av cityhandeln. I dag finns det tomma lokaler i city, det fanns inte för fem–sex år sedan. Det tog två år för mig att hitta lokal när jag skulle öppna min butik, säger hon.

Hon efterlyser ett bättre samarbete med olika aktörer för att få till en bra mix i utbudet. Här får även fastighetsägarna en känga.

– De låser öppetttiderna och ställer krav på att man har öppet kvällar och helger. Men det är på vardagar när folk jobbar i stan som vi har kunder, säger hon.

Näringslivsklimatet betygsätts

Företagarna har i undersökningen fått betygsätta kommunerna inom ett antal områden. Dessutom ges ett totalbetyg som ska ge en sammanfattning av näringslivsklimatet.

Kommunern i länet får följande betyg:

Knivsta 3,55

Heby 3,51

Tierp 3,49

Enköping 3,47

Älvkarleby 3

Håbo 3

Östhammar 2,88

Uppsala 2,84

Genomsnittet för riket ligger på 3,36 och för länet på 3,21. Betygsskalan går mellan 1 och 6.

Resultatet skiljer sig lite från en liknande undersökning som gjordes av Sveriges Kommuner och Landsting tidigare. Där fick kommunerna ett så kallat nöjd kund-index på en skala mellan 1 och 100. Också här var Knivsta i topp med 73. Enköping fick sämst betyg i hela landet med 58. Uppsala låg då på 67, strax under rikssnittet på 70.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!