Inte säkert varmare klimat ger mer skogsskador
Många befarar att växthuseffekten ska öka insektsskadorna på skogen. Men det är inte alls säkert att pessimisterna får rätt, menar forskare på SLU. Skadegörarnas fiender kan också gynnas.
- Ofta jämför man med dagens situation i varmare länder. Insekter som ställer till problem i Syd- och Mellaneuropa och som finns här redan i dag utan att skada träd eller grödor skulle kunna göra det om vi får ett varmare klimat, säger Christer Björkman, forskare i ekologi på SLU.
Många arter kommer att sprida sig norrut och hinna med fler generationer per säsong.
- Det här har vi redan observerat i Sydsverige, säger Martin Schroeder, som också är forskare i ekologi på SLU
- Under senare år har angreppen av granbarkborre varit stora i Sydsverige på grund av alla vindfällen efter stormen Gudrun. Sommaren 2006 var ovanligt lång och varm så granbarkborrarna hann med två generationer i stället för en. Då förvärrades angreppen och fler träd dödades.
Det här skulle kunna ge en antydan om vad vi kan vänta oss i framtiden, men det är långt ifrån säkert att det måste gå så illa. I ett varmare klimat kanske växterna blir mer motståndskraftiga och skadegörarnas naturliga fiender blir fler.
- Vi har följt fjällbjörkmätarens härjningar sedan 1950-talet, säger Helena Bylund, som också är forskare i ekologi på SLU.
- Vi vet att mätarnas ägg dör om det blir kallare än -35 grader C och att det begränsar deras utbredning, Om vintrarna blir varmare skulle mätarna också kunna angripa skogen i områden där det är för kallt i dag.
- Men mätarnas larver och puppor angrips av parasitsteklar, som också kan gynnas av ett varmare klimat. I slutänden kan det göra att de här utbrotten av mätarhärjningar minskar eller rent av försvinner i ett varmare klimat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!