Inte riskfritt att hyra ut i andra hand

Att få tag på ett eget förstahandskontrakt är inte det lättaste. Många väljer därför att hyra en lägenhet i andrahand. Men det gäller att tänka sig för. Det är inte riskfritt vare sig att hyra ut eller hyra i andra hand.

Foto: Jörgen Hagelqvist/arkiv

Uppsala2007-08-23 11:52
Viktigt att tänka på är att den som hyr ut sin lägenhet i andra hand räknas som hyresvärd och den som hyr i andra hand blir hyresgäst. Den som hyr i andra hand har alltså inget hyresförhållande med fastighetsägaren. Som förstahandshyresgäst har man därför ansvar för lägenheten även när man hyr ut i andra hand. Det betyder att om den du hyr ut till missköter sig, vanvårdar lägenheten eller är störande, så kan du som förstahandshyresgäst bli uppsagd och skadeståndsskyldig.

Ska du hyra ut din lägenhet i andra hand så behöver du hyresvärdens tillstånd. Tillståndet bör vara skriftligt. Visserligen gäller även ett muntligt tillstånd, men blir ni oeniga kan det vara svårt att i efterhand bevisa vad ni kommit överens om. Hyr du ut lägenheten i andra hand utan hyresvärdens tillstånd så riskerar du att bli uppsagd. Tillståndet gäller bara för den person du har ansökt om att få hyra ut till. Får du en ny hyresgäst krävs alltså ett nytt tillstånd. Om uthyrningstiden av någon anledning behöver förlängas, måste du få ett nytt tillstånd från hyresvärden. Bor den som hyr i andra hand kvar när tiden för det gamla tillståndet gått ut räknas det nämligen som olovlig uthyrning.
Om hyresvärden inte går med att på att lägenheten hyrs ut i andra hand kan du söka tillstånd hos hyresnämnden. För att få hyresnämndens tillstånd krävs speciella skäl, exempelvis sjukdom, studier eller tillfälligt arbete på annan ort.

Ett skriftligt avtal om andrahandsuthyrning bör upprättas mellan den som hyr ut och den som hyr. Hyresgästen och andrahandshyresgästen ska ha var sitt exemplar. Dessutom brukar hyresvärden vilja ha en kopia.
Om lägenheten ska hyras ut i mer än två år bör man göra en överenskommelse med den som hyr i andra hand att han eller hon avstår från besittningsskyddet. Om den som hyr i andra hand fått besittningsskydd och förstahandshyresgästen vill att andrahandsuthyrningen ska upphöra blir förstahandshyresgästen tvungen att vända sig till hyresnämnden om den som hyr i andra hand inte flyttar frivilligt.

Gör inventarieförteckning
Ska du hyra ut din lägenhet möblerad så ska det stå på andrahandskontraktet. Förstahandshyresgästen och den som hyr i andra hand bör tillsammans göra en förteckning över vad som finns i lägenheten. Det är viktigt att notera alla skador och skavanker som finns på inventarier och på lägenheten i övrigt. Inventarielistan ska skrivas under av båda parter som sedan tar var sitt exemplar som bifogas hyreskontraktet.

Kolla betalningsanmärkningar
När du hyr ut i andra hand är det också viktigt att kontrollera att den du hyr ut till har pengar till hyran och saknar betalningsanmärkningar. På andrahandskontraktet ska det anges vilken hyra ni har kommit överens om. Det är också viktigt att skriva in att hyran ska följa hyresutvecklingen på lägenheten. Höjs hyran under tiden lägenheten hyrs ut ska alltså även andrahandshyran justeras. Se till att hyran betalas direkt till dig. Som förstahandshyresgäst kan du nämligen bli uppsagd om din hyresgäst slarvar med hyran.
Vill du ha mer information om vad som gäller vid andrahandsuthyrning kan du läsa mer på Hyresgästföreningens hemsida: www.hyresgastforeningen.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om