Vissa känner att våren är här när de ser bar mark eller blåsippor för första gången. Men trots att knoppar dyker upp kan våren låta vänta på sig, det finns nämligen ett antal kriterier som måste uppfyllas.
– Vi har en definition som baseras enbart på temperaturer, så det är inte ovanligt att det dyker upp vårtecken innan årstiden konstaterats av oss, förklarar meteorologen Malva Lindborg på SMHI.
För att man ska kunna konstatera meteorologisk vår ska dygnsmedeltemperaturen vara över noll grader i minst sju dagar i sträck. Meteorologerna fastställer då att våren kom den första dagen när medeltemperaturen var över nollan. Det finns dock ett kriterium till. Meteorologisk vår kan aldrig infinna sig innan den 15 februari.
– Där har vi satt som en gräns, så våren får inte anlända innan dess. Därefter kan man börja räkna på sju dagar i sträck.
Normalt infinner sig våren i södra och mellersta Sverige under den andra halvan av mars, men genom åren har det funnits undantag. 2018 var ett extremt väderår på flera sätt. Med många rekord runt om i landet utmärkte sig sommaren som exceptionellt varm, men även våren var ovanlig. Våren var senare än vanligt och konstaterades inte förrän den 4 april. Ett annat exempel på en sen vår är 2013, då kom den ännu senare, och konstaterades inte förrän den 11 april.
– Skulle våren komma inom den närmsta tiden är det ovanligt, normalt brukar våren anlända först i mars i Uppsala län, säger Malva Lindborg.
Det finns också exempel i närtid då våren varit ovanligt tidig. 2014 och 2015 år två sådana år, då var våren här redan den 18 respektive 21 februari.
– På söndag kommer det in kallare luft som kan ge minusgrader under natten men det är svårt att veta nu om medeltemperaturen blir över noll grader. Nästa vecka blir det dock plusgrader igen, i alla fall fram till onsdagen då det väntas kallare temperaturer igen. Så det är inte omöjligt att våren är på gång.