Inte nattsvart studentbostadsläge

I Uppsala kommun finns ett uppdämt behov av cirka 4 000 nya bostäder för att möta efterfrågan, i synnerhet från unga vuxna och studenter. Men läget på studentbostadsfronten är ljusare än den gängse bilden.

Uppsala2012-11-07 06:55

Detta enligt den första bostadsanalys som de stora offentliga aktörerna gjort tillsammans.

Undersökningen av behov och efterfrågan på bostäder för unga i Uppsala har genomförts gemensamt av Uppsala kommun, Uppsalahem, Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala studentkår och nationerna. Den pekar på att det finns möjlighet att bygga mer och nå en bättre balans mellan utbud och efterfrågan på Uppsalas bostadsmarknad:
–  Analysen visar bland annat att efterfrågan på bostäder fortsätter att ligga på en hög nivå i Uppsala, att vi har ett bättre finansiellt läge än övriga landet och att betalningsviljan hos unga vuxna är större än vi trott, säger Henrik Juhlin, bostadsstrateg på Uppsala kommun.

En annan del av studien pekar på att Uppsala är bättre än sitt rykte när det gäller chansen att hitta bostad för nya studenter. Ungdomar som inte studerar kan dessutom ha minst lika svårt att få tag på sin första egna bostad:
–  Situationen för nya studenter är inte fullt så nattsvart som mediebilden lätt får oss att tro. Studenterna har kårer och nationer som hjälper till, medan de unga som inte studerar vidare ofta måste klara sig själva, säger Frank Sonander, affärsutvecklare för studentbostäder på Uppsalahem.

Men studenternas bostadssituation är omtvistad. Uppsala studentkår håller inte med om att bilden är särskilt ljus. I kårens egen undersökning ansåg cirka 85 procent att bostadsläget var kärvt, men lika stor andel var nöjda med sitt studentboende:
–  Då ska man komma ihåg att undersökningen gjordes bland studenter som bott i Uppsala ett år. De befinner sig inte i den akuta situation som nya studenter hamnar i, säger Magnus Olofsson, vice ordförande för Uppsala studentkår.

Vid sidan om de resultaten i siffror och tabeller lyfter Henrik Juhlin fram det faktum att stora bostadsaktörer i Uppsala nu för första gången samlats kring en gemensam översyn av bostadsmarknad, efterfrågan och behov bland Uppsalas unga. Det stora antalet deltagare på studentbostadsfronten är utmärkande för kommunen. Förhoppningen är att analysarbetet ska fungera som startskott för ett närmare samarbete som gynnar de bostadssökande:
–  Det är ett trettiotal aktörer på studentbostadsmarknaden i Uppsala. För den som flyttar hit är det förstås väldigt svårt att få en överblick, säger han.

Enligt Henrik Juhlin pekar resultaten också på vikten att arbeta aktivt både för att få fler studentbostäder och för att möta efterfrågan från andra unga vuxna, i åldrarna från 20 till strax under 30 år. Konkurrensen är hård på mindre hyreslägenheter i Uppsala, vilket gör bostadsjakten särskilt svår för den gruppen av unga.

Fakta

Några resultat från analysen av bostadssituationen för unga i Uppsala kommun:

  • Åldersgruppen 20-27 år har växt kraftigt i Uppsala kommun sedan 2005, både genom inflyttning och stora födelsekullar. Prognosen pekar på en viss avmattning omkring 2020, men befolkningen i stort fortsätter att öka.
  • Uppsala har flest studentlägenheter i relation till antalet studenter bland landets större högskoleorter.
  • Ungas betalningsförmåga för boendet varierar kraftigt, från cirka 2 000 i månaden för en ensamstående student med enbart studiemedel till flerdubbla belopp för sammanboende förvärvsarbetande. Två studenter under samma tak kan betala nästan 4 000 kronor för sin bostad, även om de bara lever på studiemedel.
  • Uppsala förlorar många ungdomar i åldrarna efter 25 år, som flyttar från kommunen efter examen. Mönstret känns igen från andra universitetsorter och är ännu tydligare på flera andra håll, som exempelvis Umeå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om