Inte längre ett manligt yrke

Hovslagare är traditionellt ett manligt yrke, tätt sammanknippat med yrket som smed. Men i Sverige i dag är ungefär en tredjedel av alla hovslagare kvinnor, och utbildningarna tar nu in lika många kvinnor som män.

Foto: Pernilla Sjöholm

Uppsala2009-12-07 11:01
Kristina Ahlén tar ett lätt tag strax ovanför hoven på det mörkbruna benet. Hon väntar tills hästen Excalibur flyttat sin vikt till den andra sidan och självmant lyfter hoven från betonggolvet. Trots att de samarbetar så får Kristina ta i för att placera hoven i ett stadigt grepp mellan knäna.
- Det är klart, det kräver ju lite styrka och man står mycket med ryggen böjd. Men det går bra, det är inga problem att vara kvinna i det här yrket, säger hon.

Hon tar i och hamrar ovanifrån på den gamla skon tills den lossar tillräckligt mycket för att hon ska få grepp. Sedan drar hon bort sömmen, "spikarna" som den sitter fast med, en och en.
- Det är ju fler kvinnor som är intresserade av hästar i dag. Den gamla myten om den stora, starka, burdusa hovslagarmannen lever inte längre, så det är nog naturligt att fler kvinnor söker sig till yrket, säger Kristina Ahlén.
Själv satt hon på kontor och arbetade med papper innan hon bestämde sig för att byta bana.
- Det är skönt att känna att man arbetar med kroppen. Jag trivs mycket bättre med det här, säger hon.
Hon tycker inte att det är för tungt, men hon medger att det krävs en del styrka. Hon tänker hela tiden på att inte utsätta sig för onödigt slitsamma arbetsställningar eller säkerhetsrisker.
- När jag håller hammaren eller kniven så måste jag hela tiden tänka på säkerheten. Om hästen blir rädd och sparkar till så får jag inte hålla så att jag sätter kniven mitt i handen, förklarar hon.

Kristina Ahlén började med hovslagarpraktik 2003 och examinerades från hovslagarutbildningen 2007. Efter examen arbetade hon deltid på hästkliniken i Uppsala, med hästar som har problem med fötterna.
- Ungefär tio till femton procent av alla hästar som kommer in till
kliniken har problem som är hovrelaterade, berättar hon.
En häst ska skos var femte till sjunde vecka. Hoven växer precis som våra naglar, och måste filas ner och ses om regelbundet.
- Hästen bär mycket vikt på hoven, och man försöker verka dem så att hästen får en rak och bra linje genom hela benet. Om hoven blir sned eller börjar växa iväg så förändras ju belastningen i resten av benet. Det kan ge problem i skelettet, förklarar Kristina Ahlén och pekar och visar hur benets linje går vidare ner i hoven.

Det är alltså viktigt att hästen skos av en person som kan sitt jobb. Från årsskiftet kommer nya regler som ska underlätta för hästägare att veta vem som är utbildad. Hovslagare ska kunna certifiera sig som "Godkänd hovslagare".
- Det är ju ett steg på vägen. Men om man bor på en gård tjugo mil ut så kan man kanske inte få tag på en godkänd, utan får anlita den som finns tillgänglig, säger Kristina Ahlén.
Hon lägger den glödheta hästskon mot hoven och försvinner i ett rökmoln. Det fräser och luktar ungefär som bränt hår.
- När jag bränner ett märke på hoven på det här sättet så ser jag att skon passar, att min verkning är rätt gjord. Det känns inte alls på hästen, det är som att du skulle ha en flera centimeter lång nagel och bränna den på ett ljus, säger hon.
Att varmsko, som det heter, innebär att hon provar ut skon medan den är varm. Hon smider också till skon medan den är glödande varm och järnet mjukt och lätt att jobba med. På det sättet sparar hon på sina axlar.

Hon klappar om häst nummer två för i dag, Poppe. Han står tålmodigt stilla och tycks lita fullständigt på Kristina. De flesta hästar är vana att bli hanterade på det här viset.
- Men det är klart att jag har åkt i backen ett par gånger. Båda gångerna var på hästkliniken, med hästar som kommit in dit för att skos eftersom de var lite svåra att hantera. Lite blåmärken fick jag, men inget allvarligt.
FAKTA
Nya regler:
Det behövs ingen utbildning för att arbeta som hovslagare. Både utbildade och outbildade hovslagare är verksamma runt omkring i Sverige. Svenska hovslagarföreningen har bara utbildade medlemmar, men det finns också många med utbildning som inte är medlemmar.
I dag ligger ansvaret för att en häst får bra och kompetent hovvård på hästägaren. Men det kan vara svårt som hästägare att veta vilken hovslagare man ska anlita, och vad som är ett bra utfört arbete.
Från första januari kommer nya regler för så kallad djurhälsopersonal, som bland annat innefattar hovslagare. Alla utbildade hovslagare kommer att kunna certifiera sig som "godkänd hovslagare". Ansvaret för att hovvården är korrekt gjord kommer att ligga på hovslagaren i stället för på hästägaren, under förutsättning att man anlitar en godkänd hovslagare. I jobbet kommer då också ingå att föra journal över hovvården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om