"Inte för sent att börja"

Soligt, skuggigt eller väldigt blåsigt? Det går inte att göra något åt vilket läge ens balkong har, däremot kan du välja växter som passar just dina förhållanden.

Kryddväxter trivs bra på soliga balkonger.

Kryddväxter trivs bra på soliga balkonger.

Foto: Helena Landstedt / TT

Uppsala2015-07-29 10:54

Har dina balkongblommor drunknat under den regniga sommaren eller skrumpnar de ihop för att du glömmer vattna? Oroa dig inte, UNT har varit i kontakt med en riktig växtexpert för att få fram de bästa balkongodlartipsen. Men först och främst, för er som inte kommit er för att inreda balkongen än:

Är det för sent att börja nu i slutet på juli?

– Nej, absolut inte. Det finns till exempel växter som går under samlingsnamnet Höstfägring som klarar sig en bra bit in på hösten, svarar Uppsalabon Ann-Catrin Thor, som till vardags jobbar som trädgårdsrådgivare på Slottsträdgården Ulriksdal.

Hon berättar att det även finns ettåriga växter som kan övervintra på balkongen, bara man har tillräckligt stora krukor.

– Ju större desto bättre. Exempel på växter som kan klara sig är Alunrot och Funkia.

LÄS MER: Delta i UNT:s balkongtävling - har du länets bästa balkong?

Men än är inte hösten här, även om det vissa dagar kan kännas så. När det kommer till balkongodling så gäller det att ha koll på vilka förhållanden som gäller på just din balkong.

– På en solig balkong passar torktåliga växter som pelargon, lavendel och njurvinda. Om de har gråa, luddiga blad så vet man att de klarar mycket sol.

För den skuggiga balkongen blir alternativen färre, men Ann-Catrins bästa tips är Flitiga Lisa och Lyckliga Lotta.

Vad passar om man har en blåsig balkong?

– Då skulle jag satsa på pelargon igen, det är en stadig och tålig blomma. Kaskadpelargon är till exempel väldigt fin.

Ann-Catrin Thor menar att man i princip kan odla i vilket kärl som helst på balkongen, krukor eller lådor spelar ingen roll. Det man får tänka på är att de som står på golvet får mindre sol.

– Sen så måste krukorna ha hål, annars drunknar växterna när det regnar så här mycket. Det har jag sett på flera håll under den här sommaren.

Hon påminner även om vikten av att ha fat under krukorna.

– Annars finns det risk att vattnet sipprar ner till grannen under och det brukar inte vara så populärt.

Det ihärdiga regnandet har även gjort att de nu är dags att fylla på med extra näring eftersom den näring som funnits i jorden tagit slut.

– När näringen nu är slut så orkar inte blommorna blomma och bladen kan bli gulaktiga, det är ett typiskt tecken på näringsbrist. Då gäller det att tillföra nytt bränsle.

Det finns en uppsjö av olika gödselmedel, i flytande form, som korn, pinnar och så vidare. Ann-Catrin Thor har ingen favorit utan säger att man ska välja det som passar en själv bäst.

Går det att göra eget gödsel?

– Det går absolut, men om man inte har en trädgård är det inte att rekommendera. Det luktar ju rätt rejält under processen. Men Uppländsk valört och brännässlor går utmärkt att göra växtnäring av.

Ett annat tips Ann-Catrin Thor vill dela med sig av är möjligheten att skapa sig en egen liten köksträdgård på balkongen.

– Kryddväxter trivs bra i solen och de går bra att mixa i samma kruka. Rosmarin, timjan och dragon till exempel. Basilika däremot kräver mer vatten, så den bör få stå i en egen kruka.

Glöm inte att delta i vår balkongtävling där vi korar länets bästa balkong. Fram till den 6/8 klockan 17.00 kan du skicka in ditt bidrag, en eller flera bilder samt en kort motivering. Vi vill också veta var du bor och ha ett telefonnummer som vi kan nå dig på. Skicka via mms till 72018 eller maila 72018@unt.se, märk bidraget med "balkongtävling".

Växterna som passar din balkong

Soligt läge: Kryddväxter, Lavendel, Silverek, Njurvinda, Pelargon och andra gråbladiga växter.

Skugga: Flitiga Lisa, Lyckliga Lotta, Bakopa.

Blåsigt: Pelargon (undvik Fuxia).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!