Tannaz Andersson sitter tillsammans med två vänner och hon har en frappuccino framför sig. Hon dricker kaffe för att det är gott. Hur kaffedrickandet skulle kunna påverka hälsan tänker hon inte så mycket på.
– Jag dricker mellan en och två koppar om dagen, säger hon. Det är uppiggande.
Att kaffe piggar upp, ökar uthålligheten och förbättrar uppmärksamheten visar många studier. Dock är det inte koffeinet i sig som har den uppiggande effekten. Det koffeinet gör är att det tar ut signalämnet adenosin som annars skulle gjort så att man blivit trött.
Runt bordet står tre barnvagnar. Livsmedelsverket avråder gravida kvinnor att dricka mer än två koppar om dagen, då risken för missfall ökar vid högre konsumtion. När Tannaz var gravid med sitt barn drack hon en kopp om dagen. Så länge man inte dricker så stora mängder tror hon inte att man behöver vara orolig.
Kaffe innehåller både antioxidanter, som är bra för kroppen, men också akrylamid, som är ett cancerframkallande ämne.
Det finns studier som påvisar att kaffe faktiskt skyddar mot vissa cancersorter, som levercancer men också typ 2-diabetes och Parkinsons sjukdom.
På att annat kafé står Hanne Larsen bakom disken bland kaffebönor och muggar. Hon tyckte inte om kaffe när hon först smakade, men sedan hon började jobba som barista har hon lärt sig att uppskatta kaffesmaken.
– Det är ju inte bra med för mycket av något, säger hon, men jag dricker bara ett par koppar om dagen.