Åtta procent, eller cirka 60 000 av landets elever, är utsatta för mobbning i skolan enligt organisationen Friends årliga rapport. Jonas Brandt är skolkurator på Valsätraskolan i Uppsala. Inför skolstarten tycker han att det är extra viktigt att vara lyhörd för hur eleverna mår.
– Vissa kommer tillbaka efter sommarlovet med en klump i magen. Därför är det viktigt att alla elever blir sedda. Ingen ska behöva utstå kränkningar, säger han.
Jonas Brandt poängterar att antimobbning aldrig ska reduceras till en temavecka, utan är ett aktivt arbete som pågår jämt och ständigt. Målet är att skapa en trygg miljö i skolan.
– Det gäller både i klassrum, under rasterna och på sociala medier.
Just sociala medier har i samband med internets utveckling skapat nya former av sociala situationer. Jonas Brandt berättar att han ibland får se skärmdumpar från nätet som tydligt tyder på mobbning.
– Om ett gäng i en klass skapar ett chattforum där vissa inte blir inbjudna, skapas samma typ av utfrysning som om det hade skett i matsalen på skolan.
Caroline Andersson (S) är kommunalråd i Uppsala. Hon menar att förebyggandet av mobbning är ett ansvar som främst ligger hos skolorna.
– Varje skola upprättar likabehandlingsplaner. Dessa ska uppdateras varje år, men det går att ifrågasätta hur de används i det dagliga arbetet.
Carolina Andersson tillägger att det samtidigt är viktigt att kommunen följer upp planerna, att de "inte bara är pappersdokument".
Jonas Brandt tror att svenska skolor har mycket att lära av Finland. Genom Åbo universitet har den finska staten utvecklat antimobbningsprogrammet KiVa, som har fått mycket bra kritik i Europa.
– Programmet handlar om att alla har ett ansvar att säga ifrån. Det är lätt att fokusera på mobbaren som problemet, men att passivt se på är som att tyst acceptera det beteendet, förklarar Jonas Brandt och tillägger:
– Det gäller att skapa en kultur där att säga ifrån är normen för vad som är coolt.
Samtidigt är Jonas Brandt noga med att påpeka att ansvaret fortfarande ligger hos de vuxna.
Får ni tillräckligt med stöd från kommunen?
– Jag skulle gärna se att man jobbade mer centralt med antimobbningsfrågor. I dagsläget är mycket upp till de enskilda skolorna. Sedan jobbar jag för att Uppsala kommun ska införa KiVa. Jag tror på det programmet.
Caroline Andersson har inte har inte hört talas om KiVa, men är öppen för att det kan var ett sätt att synliggöra mobbningsproblematiken. Hon tycker att elevinflytande är viktigt.
– Elever ska känna sig delaktiga i skolans vardag och dess arbetsmiljö. För mig som politiker är målet att fler elever ska klara skolan, och där spelar förebyggandet av mobbning en betydelsefull roll.