Den tid på året då bakterietillväxten i mat är som allra snabbast är den så kallade rötmånaden. Den infaller normalt mellan slutet av juli och slutet av augusti. Det är dock inte datumen som avgör och eftersom det under en längre period varit varmt och fuktigt i Sverige så har rötmånaden egentligen redan pågått i månader, menar nu Livsmedelsverket.
För att vara säker på att den mat som finns att köpa i Uppsala är fräsch och korrekt förvarad så sker löpande inspektioner. Tobias Johansson, avdelningschef på miljöförvaltningen i kommunen. Han menar att de trots värmen inte fått in fler anmälningar om matförgiftning än vad som får anses vara normalt.
– Det var värre förr då kylutrustning och renhållningsrutiner var sämre. Men det är klart att det är svårt för vissa kylar att hålla som de ska i värmen och vi kan ju inte utesluta att klagomålen och anmälningarna kan öka nu, säger han.
Butiker har själva skyldighet att utföra temperaturkontroller och säkerställa en bakteriefri hantering. Skulle du som konsument upptäcka att någonting är fel så uppmanar Tobias Johansson till att prata med butiken eller kontakta kommunens miljöförvaltning. För att själv vara säker på att den mat du köpt håller sig fräsch så har Livsmedelsverket tips. Till exempel kan det vara bra att ta med en kylväska när man går och handlar, kontrollera att kylen och frysen håller rätt gradantal och att på utflykten alltid vara noga med kylklampar och hygien.