De intagna på anstalten får regelbundet lämna urinprov för att bevisa att de är drogfria. Det är bland annat ett krav för att beviljas permissioner.
Mannen som nu har JO-anmält anstalten uppger att han har haft problem med att urinera i över tio år. I sin anmälan skriver han bland annat att han en gång tvingades åka ambulans till sjukhuset eftersom han inte kunde kissa, trots att urinblåsan höll på att spricka.
Mannen, som avtjänar ett fyraårigt straff på anstalten, skriver i anmälan att det är omöjligt för honom att lämna urinprov under övervakning och kräver att anstalten ska erbjuda alternativa sätt för de intagna att ta drogtester.
Maria Erlandsson, regioninformatör på Kriminalvården, säger att man inte uttalar sig om enskilda fall men ska yttra sig till Justitieombudsmannen senast den tredje september.
Hon berättar att man i undantagsfall, till exempel om det finns medicinska skäl till att en intagen har svårt att lämna urinprov, kan överväga att ta blodprov i stället.
– Drogerna försvinner dock mycket snabbare i blod jämfört med i urin och man ska inte ta blodprov om det kan undvikas, säger Maria Erlandsson.
Kriminalvården har testat en rad alternativa sätt att göra drogtester, bland annat via saliv och svett. Men enligt Maria Erlandsson ökar dessa metoder risker för felaktiga provsvar.
För tillfället pågår en försöksstudie på Karolinska sjukhuset där man har lyckats upptäcka droger i utandningsluft.
– Det är för tidigt att säga om Kriminalvården kommer att använda sig av den metoden i framtiden, säger Maria Erlandsson.