Insulin verkar sämre vintertid
Under vintertid, i synnerhet när det är rejält kallt, är kroppens förmåga att använda hormonet insulin för att ta upp socker från blodbanan betydligt lägre än under sommaren.
Det framgår av nya uppgifter från den så kallade Ulsam-studien i Uppsala, som presenteras i en doktorsavhandling av Lars Berglund vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.
- Att den så kallade insulinkänsligheten sjunker under vintern spelar inte så stor roll för friska personer, som kan kompensera för detta med att tillverka mer insulin, men för personer med diabetes kan det leda till att sockerhalten i blodet skjuter i höjden, säger han.
Att det är vanligt att personer med diabetes får försämrad blodsockerkontroll under vintern är känt sedan tidigare, men att detta kan vara en följd av att förmågan att använda insulin växlar mellan årstiderna är inte känt sedan tidigare.
- Det beror på att ingen tidigare studie varit tillräckligt stor och använt tillräckligt god mätteknik för att upptäcka denna normala årstidsvariation i insulinkänsligheten, säger Lars Berglund.
Drygt 1 100 av männen i Ulsam-studien genomgick vid 70-års ålder en två timmar lång undersökning som med speciell teknik mäter hur väl hormonet insulin hjälper kroppens celler att ta upp ett extra tillskott av socker ur blodbanan.
När Lars Berglund närmare granskade dessa mätdata upptäckte han att männen som undersökts under vintern hade i genomsnitt 12 procent sämre förmåga att ta upp ett extra tillskott av socker än männen som undersökts under sommartid.
- Det innebär att det mellan vintern och sommaren normalt sker en förbättring av insulinkänsligheten som ligger i samma storleksordning som den som uppnås med läkemedel som i dag används för att behandla diabetes, säger Lars Berglund.
För friska personer påverkas blodsockerhalten inte av att insulinkänsligheten försämras under vintern. De klarar ändå att hålla blodsockerhalten i schack genom att tillverka mer insulin.
- Den möjligheten finns däremot inte för personer med diabetes, som både har försämrad insulinkänslighet och nedsatt förmåga att tillverka insulin. För att hålla blodsockret i schack kan de under vintern behöva höja medicindosen och vara än noggrannare med att äta rätt, hålla vikten och försöka motionera mer, säger Lars Berglund.
Upptäckten att insulinkänsligheten växlar mellan årstiderna bör också få betydelse för hur prövningar på patienter av diabetesläkemedel läggs upp.
- Effekten på blodsockerhalten av ett läkemedel för att förbättra insulinkänsligheten kan ju ge helt olika resultat beroende på om prövningen startar under våren, då insulinkänsligheten även normalt är på väg att förbättras, eller under hösten, då insulinkänsligheten är på väg att försämras, säger Lars Berglund.
Bakgrund:
Hormonet insulin, som tillverkas av celler i bukspottkörteln, reglerar kroppens upptag av socker i muskler, lever och fettceller.
Om produktionen av insulin är för låg och/eller förmågan att utnyttja det producerade insulinet är nedsatt blir följden att sockerhalten i blodet blior för hög. På sikt kan detta leda till utvecklingen av typ 2-diabetes, som är den vanligaste formen av sockersjuka.
I dag beräknas drygt 250 miljoner människor i världen ha typ 2-diabetes. Med ändrade levnadsvanor, framför allt ökad förekomst av fetma, väntas siffran stiga till 350 miljoner år 2025.
Hormonet insulin, som tillverkas av celler i bukspottkörteln, reglerar kroppens upptag av socker i muskler, lever och fettceller.
Om produktionen av insulin är för låg och/eller förmågan att utnyttja det producerade insulinet är nedsatt blir följden att sockerhalten i blodet blior för hög. På sikt kan detta leda till utvecklingen av typ 2-diabetes, som är den vanligaste formen av sockersjuka.
I dag beräknas drygt 250 miljoner människor i världen ha typ 2-diabetes. Med ändrade levnadsvanor, framför allt ökad förekomst av fetma, väntas siffran stiga till 350 miljoner år 2025.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!