Getingarna, myggen, och fästingarna lyser med sin frånvaro. Men mer blöta under sensommaren kan förändra läget.
Getingsommar? Nej. Myggsommar? Nej, inte det heller. Åtminstone i Uppsala har vi varit ovanligt förskonade från de så kallade sommarplågorna den här sommaren. Orsaken är inte oväntat den långdragna torrperioden, som fått insekterna att dö eller åtminstone ligga lågt i väntan på fuktigare tider.
– Det är väldigt lite myggor och getingar i år. Många insekter är ju soldyrkare, men det får inte bli för mycket heller. De klarar inte torkan, larverna längre ner i kedjan dör och det får konsekvenser för alla delar, säger Stefan Eriksson, ordförande i Entomologiska föreningen i Uppland.
Förutsättningarna efter den långa vintern var annars gynnsamma, förklarar han. En stabil vinter med ett långvarigt snötäcke isolerar och skyddar småkrypen, i motsats till en vinter med ombytligt väder där djuren utelämnas för tjälen eller kanske luras att tro att våren redan är på gång under tillfälligt milda perioder.
För skogsmyggen är det i stort sett redan kört den här säsongen, säger Thomas Persson Vinnersten, myggforskare vid Uppsala universitet. De har bara en generation per år som strukit med i torkan. Översvämningsmyggorna vid nedre Dalälven kan dock fortfarande få en andra chans om augusti blir mer nederbördsrik.
– Det ligger ägg med nya generationer i backen och väntar. Augusti är en riskmånad för myggkläckning och blir det rätt förutsättningar kan det fortsätta en bit in på hösten. Allt beror på vädret, säger han.
En svår insektssommar behöver dock inte betyda något alls för arterna på längre sikt, förklarar Stefan Eriksson.
– Det här är något som ingår i naturens gång och djuren är anpassade för detta, det är därför de finns här uppe på våra breddgrader. Men vi har haft exempel på riktigt kalla somrar, som 1987, då flera fjärilsarter slogs ut och det tog fem till tio år för dem att återhämta sig, säger han.
På Anticimex i Uppsala märker man tydligt att det är lugn sommar på getingfronten. Från att ha haft flera tusen utryckningar under ett år med annorlunda förutsättningar handlar det om ett tiotal fall per dag de senaste veckorna, säger platschefen Joakim Olsson.
– I gengäld har det varit lite mer myror tidigare i år. Och råttor, möss och vägglöss finns det gott om, så det är ingen risk för att vi blir arbetslösa, säger han.