Forskaren: "Kan ta många år innan reservaten är säkra"

Den håller naturreservat stängda, orsakar skador för miljarder och gynnas av varmare väder. Frågan är nu om granbarkborrens framfart ökat eller minskat under årets sommar.

Martin Schroeder har följt utvecklingen i Fiby urskog noga. Nu är det skogens återhämtning som väcker hans intresse.  "Men jag saknar mina gamla fikaställen i skogen", säger han.

Martin Schroeder har följt utvecklingen i Fiby urskog noga. Nu är det skogens återhämtning som väcker hans intresse. "Men jag saknar mina gamla fikaställen i skogen", säger han.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2022-09-03 19:00

Martin Schroeder promenerar på ängen längs gränsen till Fiby urskogs naturreservat. På ena sidan om oss är det grönt och frodigt. På andra sidan, i reservatet, är det dött. Det ser ut som någon slags miljökatastrof med döda granar i rad eller i hög, utan ett barr kvar.

Det är granbarkborren som slagit ut i princip varenda gran. Längs reservatsgränsen sitter skyltar om att inte gå in, risken för olyckor när döda granar knäcks och faller är för stor.

undefined
Utbrottet av granbarkborren är det största i sitt slag i modern tid. Varmare väder tros vara en viktig orsak till angreppet.

– Det kommer att ta år innan det är säkert här igen. Hur många år beror på om det kommer stormar som fäller många träd samtidigt, säger Martin Schroeder, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, med granbarkborren under luppen.

En studie han gjort efter ett utbrott på 1990-talet visade att omkring en tredjedel av de döda träden stod kvar efter tio år.

– Så risken för att enstaka träd rasar kommer att finnas under många år, det är något man får räkna med, säger Martin Schroeder.

Utbrottet som pågår nu är det största kända i modern tid och syns i nästan varenda uppländsk skogsdunge, mest i söder. Den varma och torra sommaren 2018 blev startskottet. Granbarkborren gillar värme medan granen ogillar torka som gör den stressad och minskar motståndskraften. Så frågan är hur sommaren 2022 varit med sina riktigt varma perioder.

undefined
Martin Schroeder har följt utvecklingen i Fiby urskog noga. Nu är det skogens återhämtning som väcker hans intresse. "Men jag saknar mina gamla fikaställen i skogen", säger han.

– Vi vet att utbrottet som stormen Gudrun orsakade gav störst skador andra och tredje året efter stormen. Men utbrottet vi har nu har legat på en hög nivå sedan 2019. Man kan tänka sig att det är varmare somrar som ligger bakom. Vi ska göra lokala inventeringar på uppdrag av Skogsstyrelsen i höst, det blir väldigt intressant, säger Martin Schroeder.

Skogsstyrelsen har redan skaffat sig ett visst hum om borrens framfart i sommar.

– Vi tycker att det verkar vara lite lugnare i Enköpingsområdet som varit hårt drabbat, medan vi verkar ha lite mer angrepp öster om Uppsala, åt Alunda och Knutby. Det kan dock ta månader innan man ser att träd är döda, så vi får avvakta inventeringarna i höst, säger Patrik Karlsson, på Skogsstyrelsen.

undefined
Fler reservat i Uppsala län har stängts av på grund av risken för att döda träd faller.

När somrarna blir varmare finns risken att granbarkborrar förökar sig samma sommar som de utvecklats, i stället för att bara övervintra till nästa.

– Det kan bli standard med två generationer på en sommar. Borren vill ha färska träd och då kommer förstås fler träd att drabbas. Det har man sett exempelvis i Tyskland, säger Patrik Karlsson.

I Fiby urskog ser Martin Schroeder framför sig hur lövträd som asp, sälg och rönn nu snabbt kommer att dominera. Sedan kommer säkert mer tall och så småningom granen på nytt.

– Granen kan bli det dominerande trädet igen. Men det kommer att ta lång tid. Det blir intressant att följa, säger han.

På länsstyrelsen jobbar man för att få säkra uppgifter om skadorna under sommaren. Fler reservat i länet kan behöva stängas på grund av riskerna.

– Vi hoppades på en sval och blöt sommar. Det började bra och angreppen startade senare. Men tyvärr blev vädret sedan betydligt mer granbarkborrevänligt, säger Sara Overud Wissman, naturvårdshandläggare.

undefined
I höst ska Martin Schroeder vid SLU inventera skadorna efter årets varma sommar.

Martin Schroeder, som är särskilt intresserad just av vad som gör att ett angrepp klingar av, tror att bara en medicin funkar.

– Det behövs kalla och blöta somrar för att stoppa det här.

Skogsstyrelsen beräknar att värdet på skogen som förstördes under de tre första åren av det nuvarande utbrottet uppgick till 7,5 miljarder kronor

undefined
Fiby urskog kommer att förändras i grunden på grund av granbarkborren. Borren är en naturlig del i skogen och utbrott har alltid inträffat, men ett varmare klimat gör angreppen svårare och skadorna betydligt mer omfattande.
Det här är granbarkborren

Granbarkborren är en 4 till 5 mm lång skalbagge. Hanen gnager sig in i barken och avger ett feromon, ett artspecifikt doftämne, som verkar starkt lockande. Varje hane lockar till sig en eller flera honor som gnager var sin modergång under barken där de lägger sina ägg. Ur äggen kläcks larver som äter av innerbarken och utvecklas till nya granbarkborrar.

Angrepp av granbarkborre i skyddad skog påverkar inte utbrotten i stort, eftersom arealen är mycket mindre jämfört med brukad granskog.

Källa: SLU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!