Insatser i Gottsunda kan utebli

De 89 åtgärderna för ett tryggare Gottsunda är i farozonen. Den nya nationella M-KD-budgeten har nämligen tagit bort statsbidrag på många miljoner. "Det här är hål i huvudet" säger en upprörd Erik Pelling (S).

De 32 kommuner som har utsatta områden har kunnat söka statsbidraget mot segregation, däribland Uppsala. Här en bild från skottlossningen vid 18-tiden den 30 november vid Gottsunda centrum.

De 32 kommuner som har utsatta områden har kunnat söka statsbidraget mot segregation, däribland Uppsala. Här en bild från skottlossningen vid 18-tiden den 30 november vid Gottsunda centrum.

Foto: Oscar Magnusson

Uppsala2018-12-24 07:30

Ordningsvakter, trygghetskameror, socionomer i skolan och särskilda extratjänster för att nyanlända ska få jobb. Det är några av de åtgärder som Uppsala kommun tänkt finansiera med hjälp av statsbidrag i en långsiktig satsning på att bryta segregationen.

– Vårt fokus har varit handlingsplaner i Gottsunda, totalt handlar det om 89 åtgärder där varenda en behövs. Vi har också planerat insatser i Gränby, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Löftet från den rödgröna regeringen har varit drygt 16 miljoner om året till Uppsala till och med 2020 och sedan ännu större årliga belopp fram till 2027. Även de borgerliga partierna ställde sig bakom satsningen. Men i den M-KD-budget som riksdagen nyligen antog finns den inte med.

– Här finns ingen som helst logik. Både M och KD har varit väldigt sturska vad gäller trygghetsskapande åtgärder. Det som var så bra med satsningen var ju att vi kunde räkna med långsiktiga insatser och komma bort från projektpolitiken. Det här är hål i huvudet.

Nu anser Erik Pelling att Fredrik Ahlstedt (M) och Jonas Segersam (KD) måste använda sina kontakter på högre nivå för att försöka ändra vad som går att ändra.

– Segregationen är en av våra absolut största utmaningar och den måste varje regering oavsett partifärg ta på allvar.

Statsbidraget krävde att kommunen själv står för 10 procent av kostnaderna. Uppsala har därför budgeterat 2 miljoner till insatser. Erik Pelling vill inte säga vilka åtgärder man nu kan tvingas stryka när 16 av 18 miljoner om året försvinner.

– Vi ska inte lägga ner planerna på ökad trygghet, men det är klart att vi inte kan trolla med knäna. Det vore otroligt smärtsamt att ta bort viktiga åtgärder. Ordningsvakter och trygghetskameror är akuta åtgärder som verkligen behövs.

Men Fredrik Ahlstedt (M) är inte särskilt orolig. Han menar att 16 miljoner inte är särskilt mycket i Uppsalas budget på 11,5 miljarder:

– Jag tror nog att vi kan finansiera de här åtgärderna ändå, vi har ju en budget med ganska stor marginal. Sedan kan vi kanske prioritera i de 89 åtgärderna.

Vad kan prioriteras bort?

– Det får vi titta på. Viktigast att satsa på är kameraövervakning, ordningsvakter och det förebyggande sociala arbetet med fältassistenter.

Moderaterna har propagerat hårt för ökad trygghet. Erik Pelling menar att det är hål i huvudet att ta bort det här statsbidraget, håller du med?

– Nej, jag tycker att det är bra att satsa på polisen, vilket vi gör i budgeten. Det gör att polisen får större möjligheter till aktiviteter. Polisen är viktigast, men sedan är det också viktigt med förebyggande åtgärder.

Riktat bidrag till 32 kommuner

Statsbidraget för att motverka segregation har getts ut från och med i år och var tänkt att ges fram till 2027.

De 32 kommuner som har utsatta områden har kunnat söka. Totalt delades 425 miljoner kronor ut under 2018. Bidrag ges utifrån invånarantal, för Uppsala innebar det 2018 16,6 miljoner kronor.

I Uppsala har pengarna i år bland annat använts till ordningsvakter och till extratjänster för långtidsarbetslösa och nyanlända (däribland stadsvärdar).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om