Inomhusluften dåligt utforskat
Behövs gränsvärden för partiklar inomhus? Ännu så länge är det ingen som kan svara på frågan eftersom det finns väldigt lite forskning på partiklar i inomhusluft. Arbets- och miljömedicin vid Uppsala läns landsting håller på med en sammanställning över kunskapsläget. Socialstyrelsen ska senare ta beslut om eventuella gränsvärden.
- Den första frågan man ska ställa sig är om man kan använda samma gränsvärden eller miljökvalitetsnormer inomhus som utomhus, säger Greta Smedje på arbets- och miljömedicin vid landstinget.
Vad är en partikel?
Men det finns betydligt fler frågor som ska besvaras.
- Vad är en partikel, har storleken någon betydelse och vilken typ av partikel är farlig?
De flesta studier i såväl Sverige som internationellt har genomförts i utomhusluft. I USA har man i och för sig forskat en hel del på partiklar inomhus, men enligt Greta Smedje är det inte självklart att studierna i USA är applicerbara på svenska förhållanden.
Förutom att utomhusluft även återfinns inomhus förekommer andra källor med partiklar som kan påverka människors hälsa, exempelvis damm, matlagning och rökning.
Referensgrupp
Forskarna vid arbets- och miljömedicin i Uppsala har till sin hjälp en referensgrupp som bland annat består av läkare och tekniker vid yrkesmedicinska kliniker i landet.
I vår ska arbetet vara slutfört. En sammanställning över kunskapsläget skickas till socialstyrelsen där rapporten ska studeras av Vetenskapliga rådet. Därefter kommer socialstyrelsen att ta ställning till om det finns underlag för att införa gränsvärden för partiklar i inomhusluft i bostäder, skolor och vårdinrättningar. Kontor och arbetsplatser omfattas inte.
Fotnot: Uppsala läns landsting vann en upphandling i konkurrens med flera andra landsting. Det är anledningen till att det aktuella projektet genomförs vid Uppsala läns landsting.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!