Flaskorna, som kommer från Alfred Nobels laboratorier, har tidigare förvarats på Nobelmuseet i Karlskoga. För att se till så att flaskorna kunde förvaras på ett säkert och korrekt sätt bestämdes det att en analys av det okända innehållet skulle genomföras. Detta ledde till att Riksantikvarieämbetet och Nobel Prize Museum vände sig till Uppsala universitet för att inleda ett samarbete.
Det som hittades i flaskorna var olika sorters föreningar. Det vill säga organiska och oorganiska föreningar, med spår av tungmetaller, som bly och krom, samt ämnen som används vid dynamittillverkning.
– Det som förvånade mig mest var hur välbehållna dessa organiska föreningar var, eftersom de kan falla sönder inom 120 år. De har inte förvarats på något särskilt skonsamt sätt under alla dessa år. I vanliga fall förvaras de ofta i ett kylrum eller i en frys i mörkret, säger Adolf Gogoll, professor i organisk kemi, BMC.
Genomförandet av analysen har gått till på samma sätt som de normalt hanterar kemikalier på Uppsala universitet, berättar Adolf Gogoll.
– Vad jag vet så har flaskorna samlats ihop och förvarats någonstans där det inte fanns kemister i närheten och man visste inte vad man skulle göra med innehållet, berättar han.
Analysarbetet har pågått sedan våren 2020 och en slutgiltig sammanställning väntas presenteras senare under 2021.