Videon är inte längre tillgänglig
Trots att det nya året inleds redan på nyårsdagen, är det kanske först på onsdagen som det börjar på riktigt. Första januari klänger vi fortfarande kvar vid våra gamla, ohälsosamma liv och gör vårt bästa för att dämpa bakfylleångesten med kopiösa mängder pizza.
OnlinePizza.se har utnämnt nyårsdagen till pizzadagen nummer ett, då försäljningen av flottiga Capricciosas och Hawaiis fördubblas. På Pizzeria Capri i Flogsta stämmer man in i den bilden. Ägaren Josef Kirik berättar att deras försäljning kan tredubblas mot normalt, och att de under dagen gräddar mellan 500 och 700 pizzor. Pizzan har blivit lika förknippad med det nya året som Ivanhoe.
Att en bakfylla bäst botas med pizza kanske inte är helt vetenskapligt belagt. Troligen ligger kuren strax ovanför ”att ta en återställare” på listan över effektiva dagen-efterbehandlingar. Förmodligen gör det faktum att man slipper både laga mat och diska efter sig mer för välbefinnandet än det vi stoppar i oss.
Uppsala har vid 16-tiden inte riktigt vaknat till liv efter festandet på nyårsafton. Åtminstone inte de delar av stan som skålade i champagne hela vägen in i kaklet. På Lilla Huset väntar Bahman Dehghani fortfarande på den stora anstormningen som brukar komma framåt 18-tiden. Då går telefonen varm och efterfrågan på pizzor som dryper av kebab- och bearnaisesås skjuter genom taket, berättar han, samtidigt som kön bakom oss så sakteliga börjar byggas på.
I ett hörn sitter Oskar Adenfelt, James Gardner, Nisse Johansson och Maja Good. Lilla Huset var det självklara valet berättar de, samtidigt som de tar sig åt pannorna. De ser fortfarande ganska slitna ut. Precis som med annan medicinering brukar det dröja en stund innan den börjar verka.