Förslaget, som kommer från den borgliga majoriteten, kräver att landstingsstyrelsen skjuter till medel. Därför tas ärendet upp i landstingsstyrelsen under måndagen.
Men förslaget får kritik av Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Oppositionsrådet Johan Edstav (MP) reserverade sig mot förslaget redan när det togs upp i hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Han menar att Akademiska sjukhuset redan har fått extra anslag på närmare 200 miljoner kronor under 2010 och 2011 för att de skulle klara vårdgarantin.
– Vi tycker inte att det är fel att man köper in ytterligare vård utifrån. Men i det här fallet har Akademiska sjukhuset redan fått extra anslag. I det vårdavtal som vi slöt med Akademiska i december så ska man klara av det här åtagandet.
Enligt Johan Edstav började operationsköerna växa när Samariterhemmets kortvårdskirurgi stängdes samtidigt som det påbörjades en renovering av operationssalar på Akademiska sjukhuset.
– Det ledde till en kapacitetsminskning. Det var otroligt dåligt tajmat, säger han.
Men är det inte bra att skjuta till pengar så att patienterna slipper vänta?
– Jo, det tycker jag. Men man ska inte skjuta till nya pengar så fort planeringen inte sköts. Då använder man inte skattemedlen på ett ansvarsfullt sätt.
För oppositionsrådet Vivianne Macdisi (S) påminner förslaget om en brandkårsutryckning. Hon efterlyser i stället en mer långsiktig planering för att klara av att hålla köerna nere framöver.
– Nu är läget som det är och vi vill inte sätta krokben för patienter eller verksamhet. Men vi tycker att man agerar väldigt snabbt just nu, med tanke på att vårdköerna inte är en överraskning för någon. Här behövs långsiktiga strategiska förändringar för att förebygga köer.
Miriam Eriksson (KD) kan se en poäng i Johan Edstavs resonemang, men tillägger att något måste göras åt köerna.
– I sak kan han ha rätt, men det hjälper ju inte eftersom köerna finns och Akademiska sjukhuset har ett budgetunderskott. I det läget vi är nu behövs det ett tillskott för att klara köerna.
Håller du med om att det är en brandkårsuttryckning?
– Just det ordet har ju en dålig klang. Det här är extra satsningar som vi behöver göra för patienternas skull och de är väldigt riktade.
Enligt Miriam Eriksson är det möjligt att det blir aktuellt med fler insatser mot andra vårdområden.
– När vi har tillräckligt bra underlag kan det även bli en extra insats när det gäller ryggoperationer.