"Inhumant att utvisa barnen"

Barnen har aldrig bott i Albanien, ändå ska de utvisas. På torsdagen lämnas uppropet för att låta Uppsalafamiljen stanna till Migrationsverket.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala2013-09-26 11:27

2 800 personer har redan skrivit under uppropet, som väckt uppmärksamhet inte bara i Uppsala, utan i hela Sverige.
- Jag trodde inte att det skulle gå så fort. Men det har blivit en proteststorm runt om i landet, och den kommer bara att växa, säger Jonas Nordström, som är i Stockholm för att lämna över namnunderskrifterna till Migrationsverket, till unt.se.

Fyrabarnsfamiljen Xhixho har bott i Sverige i fyra år. Innan dess bodde de sex år i USA.
- Våra barn har aldrig varit i Albanien och kan inte tala språket, berättade föräldrarna Fred och Hathixe Xhixho vid en manifestation i Valsätrakyrkan förra måndagen.

I dag har bägge arbete här, och har därför sökt arbetstillstånd. Men det går inte. Familjen sökte nämligen asyl när de kom till Sverige, och levde under en månads tid gömda. Enligt regeringens migrationspolitiska överenskommelse ska det vara möjligt att växla spår, och söka arbetstillstånd efter att ha fått avslag på asylansökan.

Men i våras ändrade Migrationsverket sin praxis i frågan. Därför innebär familjens återreseförbud att de inte har rätt att få arbetstillstånd nu.
- Att man kan tillämpa ändringen retroaktivt är horribelt. Hade barnfamiljer vetat det här från början hade de kanske inte investerat tre-fyra år i Sverige. De hade inte låtit sina barn vänja sig och skaffa nya kompisar, utan åkt vidare direkt, säger Jonas Nordström.

Riksdagsledamoten Ismail Kamil (FP), tidigare landstingsråd i Uppsala, har engagerat sig i frågan, och kritiserar Migrationsverket.
– Migrationsverkets tolkning av nya regeringens överenskommelse med miljöpartiet är helt fel. Syftet var att fler skulle få stanna, inte färre. Det är oacceptabelt, säger han i ett pressmeddelande.

Jonas Nordström hoppas delvis att debatten som väckts leder till att regeringens direktiv till Migrationsverket förändras.
- Alla organisationer som jobbar med detta står mållösa. Det är grunden i ett rättssamhälle att man ska få information om hur lagen fungerar.

Viktigast är dock enligt Jonas Nordström att familjen Xhixho får stanna. De har nekats prövning i Migrationsöverdomstolen. Nu vill han att Migrationsverket ska acceptera ett så kallat verkställighetshinder, som hindrar en utvisning med hänvisning till barnens hälsa.
- Det är inhumant att skicka tillbaka barn som aldrig bott i Albanien, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om