Ingrid i Sävja spanar på småfåglar

I helgen räknas vinterns småfåglar runt om i landet på uppmaning av Sveriges ornitologiska förening. UNT satt på pass vid ett köksbord i Sävja tillsammans med 71-åriga Ingrid Stenström.

Uppsala2006-01-29 00:00
Småfåglarna har det kärvt om vintern. Får de inte tillräckligt med mat svälter de ihjäl. Lite frön, en näve jordnötter och några talgbollar räddar liv. De vet Ingrid Stenström. Hon har matat vinterfåglar varenda vinter i 40 års tid.
— En kungsfågel var här och åt! Men ni missade den just, säger hon när vi kliver in i radhuset i Sävja.
Ingrid Stenström berättar att kungsfågeln, som är Sveriges minsta fågel, hälsat på så gott som varenda dag under vintern. Så gjorde den även förra året och året innan dess.
— Då var jag den enda i landet som rapporterade kungsfågel, säger hon och spanar ut mot fröautomaterna.

Ingrid Stenström älskar fåglar. Ett intresse som väcktes redan som barn tack vare naturintresserade föräldrar.
Som pensionär har hon gott om tid att ägna sig åt sin passion. Intresset har tagit henne till öar i Medelhavet, Lettland, Färörarna och Hornborgarsjön. På grund av en skada i benet blir det numera mest att spana från köksbordet om vintrarna.
— Det finns väldigt många aktiva ornitologer i Uppsala. På vintrarna brukar flest rapporter komma från Uppsala på fågelsidorna på nätet.
Att vara pensionär, kvinna och ornitolog är däremot ovanligt och Ingrid Stenström möter då och då fördomar.
— Ser man en ovanlig fågel så tror de ibland inte att man sett rätt bara för att man är en gammal kärring, säger hon och spejar ut mot fröautomaterna.
Besökarna som passerar förbi köksfönstret skrivs noggrant upp på en lapp. Än så länge finns några talgoxar, en blåmes, ett par talltitor, en kungsfågel, några koltrastar och en nötskrika på listan.

För att få reda på mer om vinterfåglarna uppmuntrar Sveriges ornitologiska föreningen att folk skriver ner vilka fågelbesök de får nu i helgen. Uppgifterna kan, enligt föreningen, ge en bild av tillståndet i vår natur. Bland annat vet man att växthuseffekten drivit fåglarna längre norrut. Rödhaken var till exempel en fågel som höll sig vid landets sydligaste kuster för tjugo år sedan, men som nu finns längs Norrlandskusten. En annan iakttagelse som gjorts är att talltitan minskat kraftigt. I Ingrid Stenströms trädgård verkar den däremot trivas.
— Titta nu kommer den igen, säger hon när talltitan snabbt plockar åt sig ett frö och sätter sig i ett närliggande träd för att äta.
Ingrid Stenström satte ut mat redan i oktober. I fröautomaten utanför köksfönstret finns solros- och hampfrön, jordnötter, talgbollar och på marken ligger ett äpple.
— Man kan mata fåglar med det mesta, men man ska inte köpa fågelblandning som brukar säljas i affären. Den innehåller mest havre och det gillar inte fåglarna, säger Ingrid Stenström.

FAKTA/Fågelräkning


Räkningen av fåglar vid fågelborden pågår 27-30 januari.
Uppgifterna går att rapportera på ett speciellt formulär som finns på www.sofnet.org
Resultatet av den landsomfattande räkningen väntas dröja minst en vecka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!