Ett bosparande hos HSB eller Riksbyggen har länge varit ett sätt för ungdomar och andra att ta sig in på bostadsmarknaden. Men dagens låga räntor gör att avgifterna äter upp sparkapitalet varje år.
– Då tänkte jag: Varför ska jag uppmana ungdomarna att bospara då? De har ingen vinst, ingen morot för det, säger hon.
Själv har hon bosparat länge och kan välja och vraka bland HSB:s utbud av nyproduktion. Hon ser det som en trygghet den dag det är dags att sälja huset och flytta in i lägenhet.
Värdet av förturen är dock inte så stor som den en gång var. Priserna på nyproduktion är marknadsmässiga och motsvarar vad nya lägenheter som byggs av kommersiella aktörer kostar. I runda slängar kan man säga att hälften av bostadsrätterna i HSB:s nybildade bostadsrättsföreningar säljs till dem helt utan bosparpoäng. Bospararnas fördel då är att de har första tjing att välja de attraktivaste lägenheterna i huset.
– Jag har varit med i HSB sen vi flyttade in i HSB-lägenhet första gången 1956. Och det har ju varit bra. Men den kooperativa tanken har försvunnit och nu ska alla tjäna pengar hela vägen. De bygger inte för den lilla människan längre, säger Ingrid Malmqvist.
Hon säger att hon kanske kunde ha fått en högre avkastning om hon satsat på fonder i stället för det vanliga bosparkontot. Men det är inget som lockar henne.
– Det känns inte rätt när det är bospar. Jag vill inte spela med pengarna, och går aktierna ner kan de vara borta när man behöver dem till en lägenhet, säger hon.
HSB har i dag samarbete med Swedbank för bosparandet. Med dagens räntenivåer behöver man ha 428 000 kronor på sitt bosparkonto för att avkastningen ska överstiga den årliga medlemsavgiften. Med det sparande som ger maximal bosparpoäng, 500 kronor per månad, tar det över 70 år att nå upp till den summan.
André Johansson, presschef på HSB Riksförbund, tycker inte att att det är rimligt att jämföra kostnaden för medlemskapet med räntan på sparkapitalet.
– Medlemskapet innebär så mycket mer. Man får rabatter på vitvaror och tapeter och juridisk rådgivning.
Men det är väl saker man framför allt har nytta av efter att man fått en lägenhet, inte om man bosparar för att så småningom få en lägenhet?
– Man har också förtur till nyproducerade hyres- och bostadsrätter om man bosparat. Och med dagens bostadsbrist är det en stor fördel.
Men om hälften av lägenheterna i nyproduktionen säljs till dem som inte bosparat är väl värdet av det inte så stort?
– Man får välja först och de populäraste lägenheterna i huset går till dem som bosparat.
Ett sätt att öka attraktiviteten i förturen är att minska vinstkraven, och därmed sänka priserna på lägenheterna när de säljs. Eftersom HSB är ett kooperativ har man inte en ägare som kräver att verksamheten ska generera en viss vinst. Men det är inte en rimlig väg att gå, enligt André Johansson.
– Vi måste ha en avkastning på våra investeringar för att kunna fortsätta bygga, säger han.
Förutom HSB har även Riksbyggen bosparande med förtur till nyproducerade lägenheter. Också här gör den årliga avgiften att det är svårt att få avkastning på sina besparingar.
– Vi är medvetna om det här problemet. Proppen har gått ur hela räntemarknaden och det är svårt, eller till och med omöjligt, att få riskfri avkastning på de här pengarna. Vi kommer att arbeta om systemet och försöka få ett annat sätt att stimulera våra bosparare, säger Robert Söderhjelm, ekonomi- och finanschef på Riksbyggen och vd i Riksbyggens Bospar.