2012 presenterade majoriteten sin miljardsatsning på nya skol- och förskolebyggnader. Pengarna skulle tas från lån. Men flera av satsningarna är försenade och den nya högstadieskolan på Norrbackafältet är stoppad.
– Det finns inte behov av en ny högstadieskola, säger Lars Bryntesson (S).
Vad som satsas på nya byggnader är nu betydligt mindre än vad majoriteten lovade 2012. Enligt Moderaterna rör det sig om 500–600 miljoner kronor.
– Nu vill man komma undan billigare. Det visar på vad vi sagt hela tiden, att kommunen har dålig ekonomi, säger Olov Holst (M).
I stället för en ny högstadieskola ska befintliga högstadieskolor fyllas mer effektivt enligt handlingar från kommunen. Ekillaskolan tar emot Centralskolans gamla högstadielever och nya sjuor. Totalt kommer det att röra sig om mellan 150 till 200 nya elever. Förra veckan beslutade därför kommunstyrelsen att bygga om skolan.
Enligt Per Junelind, rektor på Ekilla, blir det inget stort problem att hysa in de nya eleverna. Befintliga lokaler ska göras om samtidigt som undervisningen planeras annorlunda.
Hans Dagberg, skyddsombud på Ekillaskolan, tycker inte att dagens lokaler är anpassade till elevernas skolgång.
– Skolan behöver byggas ut. Det är bättre med en bra lösning som är lite dyrare än att hålla på och flytta om väggar, säger han.
Fredrik Casparsson, planeringschef på Sigtuna kommun, håller inte med.
– Den här lösningen är lika bra och lite billigare, säger han.
Samtidigt har kommunstyrlesen också fattat beslut om att bygga en ny förskola i Ekillaskolans slöjdsal. Den nya förskolan ska ersätta Vallmons förskola som rivits.
Olov Holst (M) tycker att majoriteten sviker sina väljare.
– De lovade att bygga en ny förskola på samma plats som Vallmon låg tidigare. Nu bygger man den så att de små barnen måste gå vid högstadiet på Ekilla, en skola som redan har rykte om att vara stökig, säger han.
Kevin Duvert, som går i nian på Ekilla, hoppas att klassrummen inte blir mindre när man gör om.
– Jag förstår inte hur fler elever ska få plats, säger han.
Representanter från elevrådet berättar för Sigtunabygden att de lokaler som har renoverats, där det brann för ett par år sedan, är väldigt trevliga. De hoppas att hela skolan kan fräschas upp.
– Hur det ser ut och känns på skolan påverkar hur man arbetar, säger Tilde Naglitsch, elevskyddsombud.
Wilma Larsson, från sjuan, gick på Sätunaskolan innan.
– Det är roligare att gå på en skola som är modern som den. Luften i våra klassrum nu är jättedålig, säger hon.
Eleverna tycker att det redan nu blir trångt när alla har rast samtidigt. De önskar sig därför ett uppehållsrum med personal som håller koll så att det inte blir stökigt.
Hugo Hofsten, ordförande för elevrådet, tycker att den nuvarande lösningen där sjuorna går i en separat del av skolan fungerar dåligt. Han berättar att sjuorna förstört de mysiga sofforna som fanns i medierummet.
– De är så stökiga för att de inte har några äldre runt sig som visar hur man beter sig, säger han.