Inget mer stöd till samåkningsprojekt
Vägverket kommer inte att anslå ytterligare pengar till Uppsala läns landstings samåkningsprojekt. Intresset bland anställda att arbetspendla tillsammans är för dåligt.
Hittills har 260 personer nappat på idén, men det är oklart hur många av dem som verkligen samåker till och från jobbet. Enligt uppgift rör det sig om ett 50-tal personer.
- Vi har drivit projektet sedan september 2005. Jag tycker resultatet är godkänt. Men visst är det en utmaning, det krävs mycket information för att människor ska ändra sina resvanor, säger Jan Wikström, projektledare vid landstinget.
Under 2005 initierade Vägverket Region Mälardalen ett samåkningsprojekt tillsammans med Eskilstuna kommun, Örebro kommun och Uppsala läns landsting.
Informationskampanj
Genom ett årligt ekonomiskt stöd på 70 000 kronor till de tre huvudaktörerna Uppsala läns landsting samt Örebro och Eskilstuna kommun hoppades man att fler anställda skulle börja samåka istället för att köra egen bil till jobbet.
Pengarna skulle användas för kampanjer och information till anställda. Den som ville samåka kunde anmäla sig till en särskild internettjänst för att hitta sin respartner
Några har av allt att döma funnit varann, andra inte. Intresset från merparten av de anställda har varit svalt.
Vägverket stöder ekonomiskt olika projekt i landet för att bidra till en hållbar utveckling, exempelvis samåkningsprojekt.
Utvärdering väntar
Uppsala läns landsting har fått 70 000 kronor för 2007 som är projektets tredje och avslutande år. Därefter är det tänkt att projektet ska utvärderas. Men redan nu uppger Vägverket att ytterligare pengar inte är att vänta.
- Det är inte så intressant för Vägverket eftersom projektet inte genererar de resultat som vi hade hoppats på. Projektet har inte haft särskilt stor effekt när det gäller minskade koldioxidutsläpp, säger Christer Strömberg vid Vägverket region Mälardalen.
Berör 45 000 anställda
Målgruppen i Uppsala, Eskilstuna och Örebro uppgår till cirka 45 000 anställda i offentlig verksamhet. Enligt Vägverket var i november i fjol 450 av dem registrerade på den aktuella internettjänsten för samåkning. Av dessa 450 var det endast 76 personer som i realiteten samåkte till och från jobbet.
- Jag vet att de som leder projekten gör ett hästjobb, men bilen är fortfarande friheten för många. Att få människor att samåka är en lång process, säger Christer Strömberg.
I dagsläget är det oklart om Uppsala läns landsting kommer att fortsätta driva projektet utan pengar från Vägverket.
- Vi får utvärdera projektet innan vi tar ställning, säger Jan Wikström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!