''Inget man gör för pengarna''
Anita Lundin är sedan ett par år god man, och sitter i styrelsen för Föreningen för gode män och förvaltare i Uppsala. Bakom hennes engagemang finns ett djupt allmänmänskligt intresse, även om den huvudsakliga uppgiften är att bevaka huvudmännens ekonomi och intressen.
Anita Lundin sköter i egenskap av god man åtta personers ekonomi.
Foto: Jörgen Hagelqvist
— Jag ser till att räkningar blir betalda, och att det finns fickpengar, men företräder också mina huvudmän i rättshandlingar som att sälja en bostad eller ansöka om boende, service och stöd.
Anita Lundin understryker att god man-skap är inget man tar på sig för pengarnas skull.
— Det är ett allmänmänskligt intresse som styr. Att vara god man ger mig så mycket tillbaks. Man kanske inte blir som en i familjen, men närapå.
Tillgänglig dygnet runt
Några huvudmän träffar hon varje vecka, andra varannan vecka. I princip är hon tillgänglig dygnet runt på sin hemtelefon.
— Men jag drar gränsen vid mobilen, och lämnar inte ut det numret. Man får inte låta sig ätas upp. Det är viktigt att sätta gränser, och uppdraget blir väldigt jobbigt om man inte lyckas med det.
En bra relation till huvudmannens anhöriga är också önskvärd:
— Skulle vi ha olika uppfattning bestämmer huvudmannen. Det är en balansgång; jag är visserligen tillsatt av de anhöriga — men för att bevaka huvudmannens intressen.
Det räcker inte med att bara vara människovänlig i största allmänhet. Att ha en viss erfarenhet av att hantera papper och sköta kontakter med myndigheter är nödvändigt för den som vill bli god man.
Under året gör Anita Lundin löpande bokföring — inför månadsskiftena blir det särskilt hektiskt med alla räkningar som skall betalas — och vid årsskiftet måste plus och minus gå jämnt upp.
De flesta gode männen i kommunen är enligt Anita Lundin kvinnor.
— De har kommit upp i en ålder när arbetet inte längre tar så stor del av deras liv. Många ser god man-skapet som ett sätt att fortfarande vara verksam.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!