Det är när äldre- och omsorgsnämnden i Sigtuna kommun har möte den 15 mars som beslutet att inte införa LOV i nämndens verksamheter ska tas. LOV står för lagen om valfrihet och går ut på att kommuner kan ge sina invånare större möjligheter att själva välja vem som ska utföra vissa insatser inom områden som äldreomsorg och handikappsomsorg.
Exempelvis skulle en äldre som fått städhjälp beviljat av kommunen kunna låta ett privat företag sköta städningen i stället för hemtjänstpersonal. Det kan också handla ökade möjligheter att välja om vilken daglig verksamhet man vill ha som person med funktionshinder.
Tanken är att kvaliteten på insatserna ska öka när fler företag kommer in och tävlar om att få utföra jobben.
Evalena Lindqvist (S), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden, säger att en anledning till att nämnden kommer att säga nej till LOV är de stora kostnaderna det skulle föra med sig, inte minst inledningsvis. En hel del organisationsförändringar skulle krävas.
Jan Hellström är socialchef i Sigtuna kommun. Han säger att utredningarna man gjort om att införa LOV visar ett behov av organisationsförändringar. Han säger också att om det är vissa enklare insatser man behöver hjälp med så kan det vara bra att leja privata aktörer i vilket fall. Exempelvis när det gäller städning kan privata alternativ vara billigare eftersom de, till skillnad från kommunen, kan erbjuda RUT-avdrag.
Dessutom sätter kommunens riktlinjer gränser för vad de får göra när de städar. Deras personal drar exempelvis inte ut spisen och rengör där.
Dörren till mer valfrihet inom äldre- och handikappomsorgen stängs däremot inte helt när nämnden tar sitt beslut. Enligt Jan Hellström kan kommunen använda lagen om offentlig upphandling, LOU, för att skriva ett ramavtal med flera företag som kan utföra tjänster inom nämndens verksamheter. Då kan man lägga upp det så att de som beviljats insatser väljer mellan de företag som kommunen skrivit avtalet med.
Skillnaden blir att andra företag som vill in och arbeta med samma saker inte kan göra det före ramavtalet gått ut och ett sådant brukar kunna gälla i något år.
Evalena Lindqvist (S) säger att möjligheten att öka valfriheten för invånarna med hjälp av LOU är intressant.
– Rätten att välja är också rätten att välja bort. Om man inte känner att man får det man efterfrågar så kan man välja något annat, säger hon.
Att ökad valfrihet automatiskt leder till bättre kvalitet inom områdena som konkurrensutsätts tror hon däremot inte på.
Enligt Sven-Ingvar Holmgren (M) har oppositionen i äldre och omsorgsnämnden ännu inte tagit ställning i frågan.
– Vi fick materialet väldigt sent och gruppen hade inte ens kunnat diskutera det, säger han.
Vilken inställning oppositionen kommer fram till kommer däremot inte påverka utgången, enligt Evalena Lindqvist (S).
– Vårt beslut att säga nej kommer att stå fast, säger hon.