I torsdags förra veckan presenterade de båda maktpartierna Socialdemokraterna (S) och Nystart Enköping (NE) sina planer på ett kulturstråk i staden med ett kulturhus på Statt-tomten och kulturskoleverksamhet i de gamla kulturbyggnaderna i Kyrkgatsbacken. I planerna ingår även en ny gymnasieskola samt ett nytt kommunhus där Joar Blå-husen nu står.
När det gäller Statt-tomten, där det tidigare hotellet revs 2010, så vill S och NE att arbetet ska komma i gång så snabbt som möjligt. Innan några byggarbeten kan dra i gång krävs dock att en arkeologisk utgrävning görs av tomten.
Det är länsstyrelsen i Uppsala län som har ansvaret för att göra upphandlingen av den arkeologiska utgrävningen på tomten.
– När utgrävningen kan göras återstår att se. Om den kan börja i sommar beror helt och hållet på om det finns något företag som kan göra utgrävningen då, säger Roger Edenmo, länsantikvarie på länsstyrelsen.
Han uppskattar att en utgrävning tar cirka sex månader.
– Om den drar i gång till sommaren skulle den kunna vara klar i november i år om väderförhållandena är gynnsamma, säger Roger Edenmo.
Statt-tomten ligger mitt i det som en gång var det medeltida Enköping. Utifrån vad som tidigare grävdes fram på Pausparkeringen är Edenmo förhoppningsfull vad Statt-utgrävningen kan ge.
– På Pausparkeringen hittades spår av en hamn och viss gatumiljö från 1000-talet. Här tror jag att man kommer att hitta spår av mera regelrätt stadsbebyggelse från 1000-talet.
När byggföretaget Peab ägde tomten gjordes en utgrävningsupphandling. Då stannade priset på drygt tolv miljoner kronor, enligt Roger Edenmo.
– Den utgrävningen var ganska begränsad och då skulle den yta där det gamla hotellet stått grävas ur. Nu handlar det om en betydligt större yta.
En större yta att gräva ut innebär en högre kostnad, eller?
– Det går inte att uttala sig i dag vad det slutliga anbudet landar på.
När det gäller Joarhusen så är delar av dessa tänkta att ingå i ett nytt kommunhus. Roger Edenmo konstatererar att Joarhusens byggstil är speciell och att det kan finnas ett värde i att skydda och behålla dessa så intakta som möjligt.
– Husen är inte skyddade enligt kulturmiljölagen men plan- och bygglagen anger tydligt vad man får göra med olika byggnader. Från vår sida vill vi också att kommunerna månar om en bebyggelse där man varierar nytt och gammalt, säger Roger Edenmo.