Inget dagis för allergiska barn

Johanna och Andreas Willmarks tvåårige son har svåra allergier och kan inte gå på ett vanligt dagis. Men i Uppsala finns inga allergianpassade förskolor.

Väntar på barnomsorg. Johanna och Andreas Willmarks tvåårige son blir på grund av sina allergier sjuk om han går på ett vanligt dagis. Om inte kommunen kan erbjuda en anpassad förskola kommer de att starta dagbarnsverksamhet i hemmet.

Väntar på barnomsorg. Johanna och Andreas Willmarks tvåårige son blir på grund av sina allergier sjuk om han går på ett vanligt dagis. Om inte kommunen kan erbjuda en anpassad förskola kommer de att starta dagbarnsverksamhet i hemmet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-04-13 13:00

Johanna och Andreas Willmark har två barn. Dottern är kärnfrisk. Sonen däremot har allergiska besvär av både luftbärande ämnen som pollen och päls men även mot livsmedel som mjölk, ägg, frukt och nötter. Utsätts han för några av ämnena riskerar han akuta astmatiska besvär, nässelutslag och svullnad i ansiktet.
– Så länge han är hemma i en kontrollerad miljö har han inte lika stora besvär, säger Johanna Willmark.

Om sonen skulle gå på ett vanligt dagis hade han blivit sjuk direkt, tror föräldrarna, eftersom många av de andra barnen kan komma från familjer med djur vars allergener fastnar i kläderna. I dagsläget är familjens vardag begränsad, de håller sig mest hemma för att undvika att sonen blir sjuk.
– Eftersom vi bor bra finns det mycket barn han kan leka med på gården. Men det sociala behovet ökar ju äldre han blir. Vi ser fram emot att det här ska gå att lösa – att han kan vara i en förskolegrupp innan han börjar skolan, säger Johanna Willmark.

I familjens hem finns det inga mattor och endast ett fåtal textilier som gardiner och kuddar. Produkter som innehåller mjölk eller ägg är bannlysta i köket. I Uppsala finns det inget allergianpassat daghem och har heller inte funnits sedan 1998. Det säger Kristina Bröms, som är allergiforskare vid Uppsala universitet. Hon berättar att mat- och astmaallergier kan växa bort med åren, men att det för den sakens skull inte betyder att det inte behövs anpassade förskolor.
– Får de här barnen inte ett dagis som är anpassat och har rutiner, så blir barn med allergier och astma sjuka. Och om de får fel mat kan det uppstå livshotande situationer, säger Kristina Bröms.

Familjen Willmarks krav på en anpassad miljö och särskild kost har visat sig vara ett problem när familjen sökt förskola. När de har undersökt möjligheterna för sonen att få börja i en vanlig förskola har de fått svaret att det blir en alltför stor omställning att ha ett kraftigt allergiskt barn i gruppen.
– Barnen i kommunen har naturligtvis rätt till en förskoleplats. Att vi inte har gjort en särskild allergiförskola beror på att det inte är särskilt stor efterfrågan på det här. Och det skulle ju vara oerhört tråkigt för de här barnen att inte ha kamrater, säger Cecilia Forss (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

I en skrivelse till kommunen kräver makarna Willmark att det införs specialanpassade förskolor eller avdelningar som får tillräckligt med resurser och utbildning att ta emot allergiska barn.
– Personal på allergianpassade förskolor har utbildning i att inhalera och ge akutsprutor på barnen. Jag tänker mycket på hur det ska det gå till om vi lämnar honom på dagis. Det kräver nya rutiner i hur de hanterar mjölk och kokkärl. Det är läskigt vad som skulle kunna hända, säger Johanna Willmark.

I väntan på en kommunalt allergianpassad förskola har de tittat på möjligheten att starta ett familjedaghem i bostaden med barn från allergianpassade hem. En satsning som kommer att märkas i familjens ekonomi.
– Jag går ner med 30 000 kronor i bruttolön för att starta familjenätverket. Men då tar vi emot fyra barn, mer klarar man inte, säger Andreas Willmark.
I brevet till barn- och ungdomsnämnden önskar de att ersättningen för en sådan verksamhet höjs. Men på kommunen tror Cecilia Forss att det inte ska behöva gå så långt:
– Grundtanken är att vi anpassar de förskolor vi har och att de får resurser att göra det. Det är bra att frågan kommer upp. Det som blir aktuellt för oss är att titta på hur förskolorna får ersättning för anpassningen.

Fakta

Var femte har födoämnesallergi
I Sverige har ungefär sex procent av barnen under fyra år astma. För vuxna är den siffran tio procent.

l Socialstyrelsens Miljöhälsoundersökning från 2005 visade att 20 procent av barn mellan 0–3 år är allergiska mot födoämnen av olika slag.

l Komjölksallergi drabbar två procent av alla spädbarn. Till skillnad från laktosintolerans, som innebär att mjölksockret inte kan brytas ner, innebär mjölkallergi att kroppen inte tål proteinet i mjölken. l I flera fall växer mjölkallergin bort när barnen blir äldre.

l Äggallergi är också vanligt bland små barn och som även kan avta med åldern.

Källa: Socialstyrelsen, Svenska celiakiförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!