Inget cancerskydd av frukt och grönt
En ny svensk studie ger inte stöd för att mycket frukt och grönt i kosten skulle skydda mot cancer i bukspottkörteln. Det finns dock tecken på att kålgrönsaker kan minska risken för att insjukna i denna svåra cancerform.
Hon är tillsammans med professor Alicja Wolk en av de ansvariga för studien, som bygger på uppgifter om nära 40 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, och nära 49 000 män i Mellansverige. Alla besvarade i slutet av 1990-talet en detaljerad enkät om bland annat sina matvanor.
Under de i genomsnitt sju år som gått sedan dess insjuknade 135 av dem i cancer i bukspottkörteln. Men till skillnad från flera andra studier fann forskarna inget samband mellan å ena sidan risken för att insjukna, å andra sidan konsumtionen av frukt och grönsaker.
— De som insjuknade var lika ofta högkonsumenter som långkonsumentkrav frukt och grönt, säger Susanna Larsson.
Men finns det något skäl att lita mer på den nya undersökningen än på flera tidigare studier som pekat på att patienter med cancer i bukspottkörteln i genomsnitt ätit betydligt mindre av frukt och grönt än andra kvinnor och män?
— Ja, och det beror på att vi i vår studie samlat in uppgifterna om matvanorna redan innan någon deltagare insjuknat. Andra studier har först i efterhand frågat patienter med cancer i bukspottkörteln om deras tidigare matvanor. Det minskar tillförlitligheten i svaren, säger Susanna Larsson.
Ännu är det dock för tidigt att helt avskriva antagandet om frukt och grönt som skydd mot bukspottkörtelcancer. I den nya studien var det klart vanligare att lågkonsumenter av vitkål insjuknade än att högkonsumenter av vitkål gjorde det.
— Vi fann även en tendens till en skyddseffekt av att äta mycket av andra kålgrönsaker som blomkål, broccoli och brysselkål, säger Susanna Larsson.
Varför skulle kålgrönsaker kunna skydda mot bukspottkörtelcancer?
— En förklaring kan vara att det i kålgrönsaker, framför allt så länge de inte kokas, finns så kallade isothiocyanater, som både i provrörsförsök och djurförsök motverkar bukspottkörtelcancer, säger Susanna Larsson.
Studien publiceras i det nya numret av facktidskriften Cancer Epidemiology and Biomarkers.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!