Det var den 29 januari i år som en ung varghanne observerades på Ostronvägen i Tierps köping. Vargen rörde sig i bostadsområdet eller dess närhet under förmiddagen och en bit in på eftermiddagen. Trots flera försök att jaga bort vargen så stannade den kvar i området.
LÄS MERA: Skjuten varg kom från Gnesta
När vargen inte kunde skrämmas i väg fattade ett polisbefäl i Uppsala beslut om att vargen skulle avlivas. Det är det beslutet som utretts av den särskilda åklagarkammaren.
– Under förundersökningen har jag bland annat tittat på förarbetena till jaktlagen och i den finns ingen vägledning för hur en farlighetsbedömning ska göras och vilka omständigheter man ska ta hänsyn till i samband ett sådant här beslut. Det innebär att det ansvariga polisbefälet gör bedömningen hur man ska agera och vad man ska göra. Utifrån lagstiftningen så har polisbefälet inte begått något straffrättsligt fel, förklarar Håkan Roswall, åklagare på den särskilda åklagarkammaren och den som lett förundersökningen.
LÄS MERA: Vargens skador var inte livshotande
Håkan Roswall förklarar att i det aktuella fallet så har olika mått och steg vidtagits innan beslutet om avlivning av vargen togs.
– Bland annat har man försökt att skrämma vargen så att den skulle lämna platsen. I samband med förhören så har det framkommit att vargen varit närmare än trettio meter från ett bostadsområde, vilket är en gräns som särskilt ska beaktas när man bedömer djurets farlighet, förklarar Håkan Roswall.
LÄSA MERA: Polis utreds för vargskjutning
I samband med förundersökningsarbetet där sex polismän deltagit har 27 olika vittnen hörts. Vidare framgår av förundersökningen att både åklagaren Håkan Roswall och polismännen tagit del av en stor mängd vetenskaplig litteratur om vargar.
– Det här är ett ovanligt ärende. Det här är första gången under mina tio år på den här tjänsten som jag utrett en fråga som rör ett brott jaktlagen, förklarar Håkan Roswall.