"Ingenting är omöjligt"

Susanne Svahn, vd för Uppsala Cancer Clinic, är modig. Det tycker Svenskt näringsliv som utnämnt henne till länets mest företagsamma person.

Susanne Svahn.

Susanne Svahn.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2014-02-04 14:00

Planen var egentligen att starta ett Bed&Breakfast i Frankrike. Det var i mars 2012 och Susanne Svahn tänkte efter 27 år som anställd i landstinget säga upp sig från Akademiska sjukhuset.
– Men så träffade jag min kollega, kirurgen Haile Mahteme. Han var så uppgiven och trött på att tvingas att sätta cancerpatienter i operationsköer som han vet kan betyda döden för dem. Då kläcktes idén om att starta en privat cancerklinik, säger Susanne Svahn.

Sagt och gjort. Frankrikeplanerna lades på is, Susanne Svahn och Haile Mahteme tog privata lån och hyrde in sig i Samariterhemmet i Uppsala. De köpte in all den utrustning som behövdes, anställde 35 personer och drygt fyra månader senare, den 7 augusti 2012 satte man kniven i den första patienten på UCC.

På UCC är det operationer av bukhinnecancer man har specialiserat sig på. I Sverige får 300–400 personer varje år diagnosen.
– Då är det viktigt att operera så snabbt som möjligt, helst i går, säger Susanne Svahn. Men på Akademiska sjukhuset räckte resurserna bara till att göra 60 sådana operationer per år vilket resulterade i att patienterna fick vänta i upp till 6–8 månader.

På UCC kostar en operation 400 000–500 000 kronor.
– Det är mycket pengar, men det är mycket värt för både patienten och samhället om patienten får en operation inom kort tid. Ur en empatisk synvinkel är det inte försvarbart att låta folk vänta och riskera sina liv, och även om man bara räknar på det matematiskt så borde det vara lätt att förstå att vi har mycket att vinna på att operera i tid. Medelåldern för UCC:s patienter är 50,2 år och får man en operation direkt kan man gå tillbaka till arbetet igen efter några månader, säger Susanne Svahn.

Men motståndet har varit hårt. Landstinget har vägrat att skriva avtal med kliniken och i stället har man skickat patienter till Danmark och Frankrike för bukhinneoperation trots att de flesta andra landsting i Sverige remitterar patienter till UCC.
– Vi har varit väldigt motarbetade och jag hävdar att det är prestige. Vi har ruckat på ett system som inte fungerar, och det har man svårt att tåla, säger Susanne Svahn.
Hon tycker att motståndet har varit tungt att möta.
– Det har tagit mycket energi som jag hellre hade lagt på att utveckla verksamheten. Det har varit en löjligt lång debatt där vi har fått försvara något som uppenbart fungerar, säger hon.

Hon blev överraskad över att bli utnämnd till Uppsala läns mest företagsamma person.
– Priset kom helt oväntat. Det finns så många företagsamma människor i den här staden så det trodde jag aldrig. Men jag blev glad för det visar att folk tycker att man gör något bra, säger hon.

Vad är företagsamhet för dig?
– Att inte vara en surkärring. Att i stället för att gå och gnälla och tycka att saker är fel så försöker man göra en förändring. Min inställning är att ingenting är omöjligt. Jag ska inte säga att jag aldrig någonsin har gnällt, men jag har alltid varit bra på att se möjligheter istället för problem. Jag tycker nog att man har det ansvaret, säger Susanne Svahn.

I svenskt näringslivs motivering till utmärkelsen nämns det att Susanne Svahn är modig.
– Man uppfattas nog som modig om man vågar ifrågasätta ett system som är så starkt rotat i Sverige. Men jag tycker inte att det är vettigt att inte göra det bästa för patienten. Det retar mig när höga tjänstemän och politiker slänger sig med floskler om att man har patienten i fokus.

På ett och ett halvt år har man nu genomfört 185 operationer på UCC. Klinikens sex vårdplatser och tre intensivvårdsplatser är i stort sett fyllda hel tiden. Den närmaste planen är nu att utöka kliniken med ytterligare 14–16 platser.
– Det känns fantastiskt att det har gått så bra. Nu vill jag bara fortsätta att göra det vi gör och gärna i större samverkan med offentlig sjukvård. Jag är säker på att vi skulle kunna bli ännu bättre om vi samarbetade, säger Susanne Svahn.

Personligt

Namn: Susanne Svahn.
Ålder: 48 år.
Bor: I Uppsala.
Familj: Man och två vuxna döttrar.
Karriär: operationssköterska sedan 1987. Har jobbat i 27 år på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Fritidsintressen: just nu är det mest jobb. Men jag gillar att laga mat, sticka och snickra. Och socialt umgänge – det ger så mycket. Ju tokigare desto bättre.

Uppsala Cancer clinic
Startår: augusti 2012.
Verksamhet: Sveriges första privata cancerkirurgiska klinik som även inkluderar intensivvård.
Ägare: Susanne Svahn, vd och operationssköterska och Haile Mahteme, kirurg.
Antal anställda: 40 personer plus ett antal konsulter.
Omsättning: 55 miljoner 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!